Τουλάχιστον 190 άμαχοι σκοτώθηκαν, 67 από τους οποίους εκτελέστηκαν και 200 συνελήφθησαν όμηροι σε αλαουιτικά χωριά της Συρίας από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών στις αρχές του Αυγούστου, καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η οργάνωση διεξήγαγε επί τόπου έρευνα και συγκέντρωσε μαρτυρίες 35 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιζήσαντες της επίθεσης των ανταρτών εναντίον δέκα αλαουιτικών χωριών στις 4 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα της γιορτής Αλ Φιτρ, που κλείνει τον μήνα του ραμαζανιού, στην επαρχία της Λαττάκειας.
Εκείνη την ημέρα, τουλάχιστον 190 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 57 γυναίκες και 18 παιδιά, σύμφωνα με τον Παρατηρητήριο που έχει συντάξει κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων.
Μεταξύ των θυμάτων τουλάχιστον 67 άνθρωποι εκτελέστηκαν όντας άοπλοι, ορισμένοι καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν, και σύμφωνα με την έρευνα του HRW επρόκειτο για αμάχους που δεν έκαναν τίποτε απειλητικό.
Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 20 ομάδες ανταρτών συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά την οποία κατέλαβαν αυτά τα δέκα χωριά, τα οποία ανακατελήφθησαν από τις καθεστωτικές δυνάμεις στις 18 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, οι πέντε κύριοι οργανωτές της επιχείρησης ήταν τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως οι συνεδεδεμένες με την Αλ Κάιντα οργανώσεις «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» και το Μέτωπο Αλ-Νούσρα, καθώς και οι ισλαμιστικές οργανώσεις Ζάις αλ-Μουχαρίτζιν ουάλ Ανσαρ, Αχραρ αλ Σαμ και Σουκούρ αλ-Ιζ.
Η HRW αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και το Μέτωπο Αλ-Νούσρα έχουν συλλάβει και κρατούν ακόμη 200 ομήρους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.
Κάτοικοι των αλαουιτικών χωριών περιέγραψαν πώς προσπάθησαν να διαφύγουν, καθώς οι αντάρτες άνοιγαν πυρ αδιακρίτως και ορισμένες φορές πυροβολούσαν σκοπίμως εναντίον των αμάχων.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντάρτες εκτέλεσαν ολόκληρες οικογένειες», αναφέρεται στην έκθεση. «Πρόκειται για μία επιχείρηση που οργανώθηκε κατά του άμαχου πληθυσμού στα αλαουιτικά χωριά», δήλωσε ο Τζο Στορκ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».