Οι οικογένειες τεσσάρων ηλικιωμένων προσώπων στη Γαλλία, τα οποία απεβίωσαν στις αρχές του 2013 και έπαιρναν το αντιπηκτικό φάρμακο νέας γενιάς Pradaxa, αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του γερμανικού εργαστηρίου Boehringer Ingelheim που διαθέτει το φάρμακο αυτό στην αγορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος τους.
Οι μηνυτές έχουν επίσης στόχο την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Αίματος (ANSM, πρώην AFSSAPS), η οποία κατηγορείται κυρίως ότι παρέβλεψε τις αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης, διευκρίνισε ο δικηγόρος Φιλίπ Κουρτουά, ο οποίος τόνισε πάντως ότι δεν πρέπει να σταματήσει κανείς τη θεραπεία του χωρίς ιατρική συμβουλή.
Ηλικίας από 78 ως 84 ετών και προερχόμενοι από τις περιοχές της Λίλλης (βόρεια Γαλλία), του Στρασβούργου (βορειοανατολική), του Παρισιού και της Γκρενόμπλ (κεντροανατολική Γαλλία), οι άνθρωποι αυτοί απεβίωσαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και έπαιρναν όλοι το φάρμακο αυτό, πρόσθεσε ο Κουρτουά, ο οποίος σήμερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι μαζί με συγγενείς των ασθενών που υπέκυψαν.
Οι μηνύσεις αυτές για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, γίνονται λιγότερο από ένα μήνα ύστερα από προειδοποίηση της ANSM γι’ αυτή την καινούρια κατηγορία αντιπηκτικών που εμφανίσθηκαν το 2008, χορηγούνται για την πρόληψη εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων, κυρίως έπειτα από επεμβάσεις στο ισχίο ή το γόνατο ή σε ανθρώπους που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.
Σε επιστολή της προς τους επαγγελματίες της υγείας, την οποία το εργαστήριο Boehringer Ingelheim ανέβασε στον γαλλικό ιστότοπό του, η ANSM προειδοποιεί ότι «τα μείζονα αιμορραγικά περιστατικά, περιλαμβανομένων αυτών που επέφεραν το μοιραίο, δεν αφορούν μόνο» μια παλιότερη κατηγορία αντιπηκτικών, τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (AVK), αλλά επίσης τα εν λόγω αντιπηκτικά νέας γενιάς. Αυτοί που τα συνταγογραφούν «δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους αιμορραγικούς κινδύνους», σύμφωνα με την ANSM.
Ο κίνδυνος αιμορραγίας από το Pradaxa και τα άλλα αντιπηκτικά νέας γενιάς δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που δημιουργουν οι AVK, «εκτός από την περίπτωση των ηλικιωμένων», εξηγεί ο δικηγόρος Φιλίπ Κουρτουά. «Δεν θα έπρεπε να τους δίνουν Pradaxa», επιμένει. Οι ηλικιωμένοι «εκπροσωπούνται ελάχιστα στις μελέτες, ενώ αυτοί είναι οι πιο εκτεθειμένοι». Σύμφωνα με την προσφυγή, το μόριο «δεν μελετήθηκε επαρκώς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πιο εύθραυστους ασθενείς».