Στην ιαπωνική παράδοση, τα tabi shoes είναι ο συνδυασμός της κάλτσας tabi με τα πέδιλα geta ή zori (ξύλινα σανδάλια με λουράκι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών). Μέχρι και σήμερα, τα παπούτσια geta ή zori, οι κάλτσες tabi και τα κιμονό αποτελούν μέρος της παραδοσιακής ενδυμασίας και εξακολουθούν να φοριούνται, ειδικά για τελετουργικούς σκοπούς, στην Ιαπωνία.
Το σχέδιο, με τον διαχωρισμό του μεγάλου δαχτύλου από τα υπόλοιπα, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και πιστεύεται ότι προάγει την ισορροπία – μία ολιστική στρατηγική ρεφλεξολογίας που προωθεί τη διαύγεια του μυαλού. Ανεξαρτήτως όμως της καταγωγής τους, τα tabi shoes έχουν βρει τη θέση τους και στον χώρο της μόδας, προσδίδοντας μάλιστα μία high fashion αισθητική.
Η ιστορία των tabi shoes
Αρχικά ως κάλτσες, προορίζονταν για να χωρίσουν τα δάχτυλα των ποδιών ώστε να προάγουν την ισορροπία. Αν κάποιος είχε ισορροπημένο σώμα, θα μπορούσε να έχει καθαρό μυαλό. Στο ξεκίνημά τους τα φορούσε αποκλειστικά η ανώτερη τάξη, καθώς η συγκεκριμένη κάλτσα, λόγω της σπανιότητας του βαμβακιού, ήταν ακριβή, ωστόσο αργότερα, με την προσθήκη της Κίνας ως εμπορικού εταίρου, μπορούσαν να φορεθούν και από τις χαμηλότερα οικονομικές τάξεις. Οι πιο αδύναμες τάξεις περιορίζονταν στο μπλε ύφασμα, ενώ οι υψηλότερες μπορούσαν να φορούν τα πιο ακριβά χρώματα υφάσματος, όπως το χρυσό και το μωβ.
Τον 18ο και 19ο αιώνα τα tabi εξελίχθηκαν και από κάλτσες έγιναν υποδήματα. Στο σχέδιο προστέθηκαν σόλες από καουτσούκ και έγιναν μπότες για υπαίθριες δραστηριότητες. Αυτό το σχέδιο, που ονομάζεται Jika-Tabi, εξακολουθεί να φοριέται στην Ιαπωνία από εργάτες, αλλά και να συνοδεύει πολλούς Ιάπωνες στην καθημερινή ζωή τους μέχρι και σήμερα.
Πώς όμως ένα παπούτσι που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό μιας κάλτσας και ενός ξύλινου πέδιλου πήρε άλλες διαστάσεις στη βιομηχανία της μόδας;
Τα tabi shoes στα σαλόνια της μόδας
Η ένταξη του παπουτσιού στην υψηλή μόδα έγινε από τον οίκο Maison Margiela. Ο σχεδιαστής Martin Margiela μόλις είχε εγκαταλείψει τον Jean-Paul Gaultier και βρισκόταν στο στάδιο της προσωπικής του αναζήτησης για να δημιουργήσει το δικό του brand. O Μargiela ήταν λάτρης της ιαπωνικής μόδας, η οποία ήταν και η πηγή έμπνευσής του. Δεδομένου ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σχεδιαστή ήταν να δημιουργεί κάτι νέο από τα υπάρχοντα πράγματα, το ίδιο έκανε και εδώ: Πήρε τη σιλουέτα του υποδήματος και την έβαλε σε ένα χοντρό τακούνι, έτσι ώστε να μοιάζει με κάλτσες που αιωρούνται πάνω σε ένα τακούνι.
Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν η εξής: «Θέλω να δημιουργήσω ένα αόρατο παπούτσι που να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ένα γυμνό πόδι περπατά πάνω σε ένα ψηλό χοντροκομμένο τακούνι».
Ο Margiela έκανε το ντεμπούτο του με το πρώτο μοντέλο Tabi το 1988, στην πρώτη του κολεξιόν για το brand που μόλις είχε δημιουργήσει. Για το φινάλε, φρόντισε να έχει τα παπούτσια βουτηγμένα σε κόκκινη μπογιά, καθώς τα μοντέλα περπατούσαν στην πασαρέλα. Ο Margiela δήλωσε ότι το έκανε για να διασφαλίσει ότι το κοινό θα δώσει την απαιτούμενη σημασία στα περίεργα υποδήματα, κοιτάζοντας τα ίχνη που άφηναν στο catwalk.
Τα tabi shoes στο σήμερα
Τα tabi shoes ή θα τα αγαπήσεις ή θα τα μισήσεις. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ούτως ή άλλως, αυτό συμβαίνει σε όλες τις statement δημιουργίες. Εκτός από τις μπότες που ήταν οι πρώτες του δημιουργίες, ο οίκος Margiela έχει κυκλοφορήσει αρκετά είδη υποδημάτων tabi, όπως sneakers, loafers, μπαλαρίνες κ.ά. Επιπλέον, τα tabi έχουν γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας, με δημοφιλείς σειρές -όπως το Emily in Paris- να τα έχουν προβάλει, ενώ και αρκετοί celebrities, όπως η Dua Lipa, η Kylie Jenner, o Nick Jonas και o A$AP Rocky, να τα έχουν προτιμήσει σε δημόσιες τους εμφανίσεις. Ιδιαίτερα αγαπητά είναι και στον κόσμο των media, όπου εξαιτίας της εκκεντρικότητάς τους χρησιμοποιούνται για high fashion και aesthetic content φωτογραφίσεις.
Καθώς έχουν γίνει πλέον πολύ mainstream, μάλλον θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα τα φορέσετε ή όχι αυτή τη σεζόν. Eίναι πλέον διαθέσιμα από πολλά brands και για κάθε budget. Εσείς θα χωρίσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να καθαρίσετε το μυαλό σας;