Ήταν το 1993 όταν το mega model Carla Bruni φόρεσε σε πασαρέλα μίνι φόρεμα με combat boots, αποθεώνοντας την τάση του grunge chic και σε επίπεδο υψηλής ραπτικής. Και κάπως έτσι, τα 90s έδειξαν πως ήταν διατεθειμένα να φέρουν στο high fashion πλαίσιο αξεσουάρ που μέχρι πρότινος ανήκαν αποκλειστικά στο streetwear και αυτή ακριβώς ήταν και η μαγεία τους.

Και ενώ τα -τόσο παρεξηγημένα- 90s για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρασαν από τεράστια αμφισβήτηση, τα τελευταία χρόνια η μόδα της συγκεκριμένης δεκαετίας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο τόσο σε επίπεδο ρούχων όσο και σε επίπεδο αξεσουάρ. Έτσι, φέτος το φθινόπωρο, θα ξαναδούμε αρχικά στα ντεφιλέ και στη συνέχεια στα πόδια μας παπούτσια όπως στρατιωτικές αρβύλες, μοκασίνια, mary janes, σανδάλια και μπαλαρίνες τα οποία αναβιώνουν από τότε με ένα twist.

1. Mπαλαρίνες

Οι μπαλαρίνες εδώ και 85 σχεδόν χρόνια συντροφεύουν τα βήματα των γυναικών συνδυάζοντας κομψότητα και άνεση. Το 1992, επαναπροσδιορίστηκαν και φορέθηκαν από την Cristy Turlington σε μαύρη εκδοχή στην πασαρέλα Comme des Garçons μαζί με λευκό παντελόνι, λευκό T-Shirt και μαύρο σακάκι. Το 2024, οι μπαλαρίνες επανέρχονται τόσο σε απλό, minimal σχεδιασμό (ακριβώς ίδιο με τότε), όσο και σε αρκετές παραλλαγές με αυτές από δίχτυ, αλλά και τις lace-up με τις κορδέλες που δένουν στους αστραγάλους να είναι οι πιο δημοφιλείς για το φθινόπωρο.

2. Σανδάλια με λουριά

Το 1997, η Miuccia Prada έδειξε στην πασαρέλα για την Άνοιξη-Καλοκαίρι μαύρα strappy σανδάλια με χοντρή σόλα συνδυασμένα με διαφάνειες, και σχεδόν όλες οι γυναίκες φόρεσαν παρόμοια παπούτσια. Στο σήμερα, τα strappy σανδάλια επανεμφανίστηκαν με πιο χαμηλή πλατφόρμα και συνδυάστηκαν με bohemian σύνολα όπως τα είδαμε στις επιδείξεις των οίκων Ulla Johnson και Maje.

3. Mary Janes

Η Anna Sui έδειξε στην πασαρέλα της, το 1994, Μary Janes σε ασημί χρώμα με στρογγυλεμένη μύτη συνδυασμένα με ένα μίνι φόρεμα σε γραμμή άλφα (επιρροή από το τένις), γυαλιά και κάσκα πιλότου. Φέτος τα είδαμε (και) στην chunky εκδοχή τους τόσο από τους οίκους Loewe και Zimmermann όσο και από Antonio Marras.

4. Combat boots

Tα Dr. Martens και διάφορα άλλα άρβυλα που φόρεσαν οι punks από τα 70s ώς τα 90s αποτέλεσαν τα παπούτσια που συνδέθηκαν κατ’ εξοχήν με το grunge κίνημα που κυριάρχησε στη μόδα της δεκαετίας του 1990. Ήταν το 1993 όταν η Carla Bruni τα φόρεσε στην πασαρέλα του Perry Ellis σφραγίζοντας την τάση. Τα είδαμε να συνδυάζονται με μίνι φλοράλ, μάξι φορέματα με κουμπιά ή με jeans, και την τάση να υιοθετούν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Φέτος επανέρχονται στο προσκήνιο όπως τα είδαμε στην Shiang Xia, με ελαφρώς πιο χοντρή σόλα και συνδυασμένα με πιο γεωμετρικά ρούχα, αλλά και από πολλούς άλλους high fashion οίκους.

5. Μοκασίνια

Τα loafers φορέθηκαν πολύ στα 90s με στιλ όπως τα είδαμε στην πασαρέλα των Comme Des Garçons, το 1994, συνδυασμένα δηλαδή με oversized ρούχα. Το 2024, ο οίκος Gucci επανέφερε τη νέα εκδοχή των loafers σε χρώμα κόκκινο και πολύ ψηλή σόλα με την υπογραφή του creative director Sabato De Sarno, αλλά σαφώς και στην κλασική μαύρη μορφή τους.