Στην εκπομπή «Καλημέρα» του Σκάι, μίλησε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Ειδιότερα ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία της Βαλένθια τονίζοντας: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις εικόνες που βλέπουμε στην Βαλένθια, από την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών, δεν ξέρουμε τον ακριβή ρυθμό των νεκρών, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης το 112, δεν λειτούργησαν. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν αστοχίες ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, πρώτη προτεραιότητα η προστασία των ανθρώπινων ζωών, το 112 λοιδορήθηκε και φέτος, προτιμώ να χρησιμοποιήσω ακόμα και αχρείαστα το 112. Σήμερα έχουμε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση, τα έργα του καθαρισμού του Κηφισού προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει σχεδιασμός και υλοποίείται, χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερους πόρους για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της χώρας. Έχω αναδείξει σε ευρωπαικο επίπεδο την ανάγκη να έχουμε περισσότερους πόρους για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, γιατί φωτιές, ξηρασίες, πλημμύρες θα τα αντιμετωπίζουμε συχνότερα. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι συμμέτοχοι».

Τα προχθεσινά επεισόδια μεταξύ εποχικών πυροσβεστών και αστυνομίας απασχόλησαν τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε ότι το περιστατικό ήταν πολύ στενάχωρο, αλλά και ότι οι διαδηλωτές παραβίασαν κόκκινες γραμμές εισβάλλοντας σε κρίσιμη κρατική υποδομή. Για το πρόβλημα των συμβάσεων, είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις με βάση τη μοριοδότηση, οι οποίες πάντως δεν γίνεται να είναι καθολικές.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πεδίο της Οικονομίας και ειδικότερα στο θέμα των μισθών. Όπως είπε, «ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027, αύξηση σχεδόν 50%, θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας. Αυτή η αύξηση συμπαρασύρει επιδόματα ανεργίας, τριετίες, κάτι που αποτελούσε την κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Πρώτη μας προτεραιότητα η αύξηση των μισθών, όχι μόνο του κατώτατου αλλά και του μέσου. Πρέπει να δούμε την πορεία της οικονομίας, η εκτίμησή μου είναι πάνω από τα 1500 ευρώ το 2027, βεβαίως το καθορίζει η αγορά. Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έχει ήδη ξεπεράσει τα 1400 ευρώ, αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού μετά το 2027 για τον κατώτατο μισθό, γίνεται αυτοματοποιημένος, με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται. Πιστεύω ότι έχουμε βρει μια χρυσή ισορροπία για αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν φέρει πχ στον τουρισμό καλύτερους μισθούς».

Για τη μείωση των φόρων ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το 2025 υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων με σημαντικότερη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μόνάδα. Εφημερίες του ΕΣΥ, σημαντική παρέμβαση για τους γιατρούς, αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση του φόρου εισοδήματος εάν μετατρέψεις μίσθωση από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια. Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους. Μπορούμε να μεγαλώνουμε τη πίτα και να μειώνουμε τους φόρους. Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού, θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στη μεσαία τάξη, στα τεκμήρια και τελευταίους θα έβαζα τους έμμεσους φόρους».

Για το «χτύπημα» στους Αμπελόκηπους: Υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας, η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών την οποία ανεχτήκαμε … η αντιτρομοκρατική θα εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που γνώριζε και παρακολουθούσε. 

Για τους συνταξιούχους: «Έκτακτη στήριξη στα μέσα Δεκεμβρίου, μια μικρή βοήθεια, μια ανακούφιση για όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Θα γίνουν διορθώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυξήσεις στα έσοδα που δεν προέρχονται από διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Μπορούμε να μειώνουμε φόρους αλλά δεν μπορούμε να αυξάνουμε δαπάνες».

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: «Είχαμε πει από το 2023 για παρεμβάσεις φορολογικής δικαιοσύνης, είναι δύσκολο να είναι πειστικός όταν κάποιος λέει για πολλά χρόνια ότι έχει εισόδημα 400-500 ευρώ. Είχαμε πολιτικό κόστος, όσοι αδικούνται το τεκμήριο είναι μαχητό. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ευχάριστα πράγματα. Στον δικαστικό χάρτη ενοποιήσαμε πρωτοδικεία με ειρηνοδικεία, κάποιοι ξεβολεύτηκαν αλλά αυξάνουμε τον αριθμό των δικαστών στον πρώτο βαθμό». 

Για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και τη συνάντηση με τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο: «Βρέθηκε ιδιωτικά στην Ελλάδα και πάντα εκτιμώ τις προσωπικές σχέσεις, ενώ θυμάμαι πάντα ότι υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Εμείς θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, διότι ο στρατηγικός πυρήνας των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση από κανέναν υποψήφιο».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Δημόσια θέσαμε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, το οποίο είναι πιο εύκολα μαχητό. Δεν θα υποστείλουμε αυτή την αξίωση. Δεν καταδικάζουμε τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε περιδίνηση».

Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. θα κάνουμε τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει. Στις αρχές του χρόνου».  

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μία προσωπική εξομολόγηση αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων παθήσεων: «Η μάνα μου ήταν σπουδαίος άνθρωπος, πολέμησε με προβλήματα υγείας και δεν το έβαλε κάτω, μίλησε ανοιχτά, για τον καρκίνο στο μαστό. Είχα στενή σχέση μαζί της, οι γονείς μας πάντα μας λείπουν πολύ, έχει φύγει 12 χρόνια από τη ζωή, παρά την αγάπη που μου είχε, θα έβρισκε τρόπο να μου πει για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Θα ήταν χαρούμενη για το ότι πρώτη φορά έχουμε συνταγμένη πολιτική για την αναπηρία.

Χαίρομαι γιατί είμαστε δεμένη οικογένεια, μου λένε την άποψή τους χωρίς φίλτρα και περιστροφές, χωρίς την ωραιοποίηση με ένα τρόπο κυνικό και με βοηθούν και οι 4 στο να παραμείνω όσο γίνεται γειωμένος, να μου θυμίζουν ότι η εξουσία δεν είναι για πάντα. Η κρητική μαντινάδα: “Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις”.

Προσπαθώ να έχω αίσθηση της πραγματικότητας, κανείς δεν ταυτίζεται με τη ζωή του άλλου, δεν γεφυρώνεται με δηλώσεις συμπαράστασης αλλά με πολιτικές στην πράξη αποδεικνύεται, κάθε περιφέρεια χρειάζεται τη δική της προσοχή».