Στη μέχρι τώρα δράση της κυβέρνησής του και στις μελλοντικές της προτεραιότητες, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στην γερουσία ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα.
«Δεν είμαστε η κυβέρνηση των αναβολών: βοηθήσαμε ανέργους, γυναίκες, μικρούς επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού», τόνισε.
Με αναφορά στην δικαστική περιπέτεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ενρίκο Λέττα πρόσθεσε ότι «η δικαστική αυτή υπόθεση πρέπει να μείνει ξεχωριστή από την κυβερνητική δράση, διότι η Ιταλία είναι ένα κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική χώρα οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, με την εξασφάλιση, βεβαίως, πλήρους δικαιώματος υπεράσπισης για τον κάθε πολίτη».
Ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, ζήτησε να συναφθεί «ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης, που να αφορά όλα τα προβλήματα της Ιταλίας» και αυτό, διότι «η σταθερότητα, για την χώρα, παίζει τεράστιο ρόλο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι «τυχόν πτώση της κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και να θέσει την Ιταλία και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για έλλειψη φερεγγυότητας, στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Ενρίκο Λέττα, για τους επόμενους δώδεκα μήνες, έθεσε ως στόχο:
– Την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης
– Την μείωση των φόρων που βαραίνουν τον τομέα της εργασίας
– Τον περιορισμό των εμποδίων που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά την ιταλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης ανέφερε ότι τα κύρια σημεία αναφοράς θα είναι «η εργασία, η ανάπτυξη και η αλληλέγγυα διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως ζήτησε και ο πάπας Φραγκίσκος από το νησί της Λαμπεντούζα.
«Ζητάμε θάρρος και εμπιστοσύνη, για μια ψήφο στήριξης της κυβέρνησης που δεν θα είναι εναντίον κανενός», ολοκλήρωσε ο Λέττα.
Ως γνωστόν, μέρος των γερουσιαστών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με χθεσινές του δηλώσεις, έκανε γνωστό ότι εννοεί να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά την αντίθετη οδηγία του «μίστερ τιβί». Είναι ορατός, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος διάσπασης της «νέας Φόρτσα Ιτάλια».
«Εγώ δεν πεθαίνω ούτε όταν με μαχαιρώνουν », δήλωσε, με νόημα, σήμερα το πρωί, ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός. Πριν από λίγο, όμως, συμπλήρωσε ότι «η τελική στάση του κόμματός του δεν έχει ακόμη καθοριστεί οριστικά».