Στο Αλγέρι βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αιγύπτου για να συζητήσουν την κρίση που σημειώνεται στη Λιβύη.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο έφθασε το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Αλγερίας για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APS. Ο αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι αναμένεται σήμερα στο Αλγέρι όπου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άχμεντ Χάφεζ, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν και τον ομόλογό του Σάμπρι Μπουκάντουμ.
Εδώ και πολλές ημέρες, η αλγερινή διπλωματία εντείνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την άμβλυνση της κρίσης στη Λιβύη, χώρα με την οποία έχει σύνορα σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων.
Η Αλγερία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» και να «επιβάλει μια κατάπαυση του πυρός» σ’ αυτή τη διαιρεμένη χώρα.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο αρχίζει την επίσκεψή του στο Αλγέρι την ώρα που ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι σήμερα διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο εξουσίες: τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ, GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και μια εξουσία στην ανατολική Λιβύη που ενσαρκώνεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βρισκόταν στο Αλγέρι, όπου ακολούθησε επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε επειγόντως νομοσχέδιο που επιτρέπει στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την ΚΕΕ.
Θέλοντας να διατηρήσει «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα στη Λιβύη, το Αλγέρι απορρίπτει από την πλευρά του «κάθε ξένη ανάμιξη» και καλεί «όλες τις συνιστώσες και τα μέρη στη Λιβύη (…) να επιστρέψουν γρήγορα στη διαδικασία του εθνικού διαλόγου με συμμετοχή όλων».
Μια διεθνής διάσκεψη, στην οποία έχει προσκληθεί η Αλγερία, πρόκειται να διεξαχθεί προσεχώς στο Βερολίνο για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.