Κάλεσμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα σχετικά με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυνε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (08/01).

Επίσης, σε αυτήν επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, οι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τις ανησυχίες για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επίσης, στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (Congressional-Executive Commission on China) επισημαίνεται ότι ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η τήρηση των σχετικών νόμων επιδεινώθηκαν στην Κίνα κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε αυτήν καταγράφεται με λεπτομέρειες η λήψη δραστικών μέτρων από το Πεκίνο κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, των ακτιβιστών για θέματα εργασίας, αλλά και κατά του Τύπου, ενώ γίνονται εκτενείς αναφορές στη μεταχείριση από τις Αρχές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Σιντσιάνγκ.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια «η επιτροπή πιστεύει πως οι κινεζικές Αρχές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».