Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανέλκυσης ναυαγίου αρχίζει σε λίγη ώρα: ενάμιση χρόνο μετά τη βύθισή του τον Ιανουάριο του 2012, το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia θα επιχειρηθεί σήμερα να ανελκυθεί. Η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την απόπειρα αυτή, όπως μεταδίδει το BBC, σημειώνοντας πως δεν έχει ποτέ ξανά επιχειρηθεί η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου πλοίου τόσο κοντά στην ακτή.

Τριάντα δύο άνθρωποι- από τους 4.229 επιβαίνοντες- έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο και από τότε, τον Ιανουάριο του 2012, το πλοίο παραμένει γερμένο στη μία του πλευρά, μέσα στη θάλασσα.

Ειδικά συνεργεία τοποθετούν γιγάντιες μεταλλικές αλυσίδες και σχοινιά στο σκάφος, το οποίο ζυγίζει περισσότερο από 114.000 τόνους και έχει το μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Πέντε άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για ανθρωποκτονία μετά το ατύχημα του Costa Concordia ενώ ο καπετάνιος Φρανσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία και εγκατάλειψη του πλοίου.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες.