Η Συρία αποδέχτηκε τη ρωσική πρόταση να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα, όπως δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Την είδηση μετέδωσαν πριν από μερικά λεπτά διεθνή δίκτυα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καλέσει το Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο για να αποφευχθεί μία στρατιωτική επέμβαση.

Την πρόταση έκανε αποδεκτή και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.