Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Νορβηγία κατά τις οποίες αναμένεται νίκη της δεξιάς παράταξης υπό το Συντηρητικό Κόμμα, στην οποία συμμετέχει και ένα λαϊκιστικό κόμμα κατά των μεταναστών, έναντι του απερχόμενου κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.
Από την Λαπωνία στον σκανδιναβικό βορρά μέχρι το Όσλο, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9.00 τοπική ώρα για τα 3,64 εκατομμύρια των νορβηγών ψηφοφόρων. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 21.00 τοπική ώρα.
Σχεδόν οι μισοί από τους 428 δήμους που έχει η Νορβηγία είχαν ήδη ανοίξει τα εκλογικά τους τμήματα χθες, Κυριακή, για να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους. Τουλάχιστον 842.000 εκλογείς επέλεξαν εξάλλου να ψηφίσουν πριν από την ημέρα των εκλογών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές αναμένεται να δώσουν σαφή νίκη στη δεξιά υπό το Συντηρητικό Κόμμα της Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία αναμένεται να είναι η μελλοντική πρωθυπουργός της πλούσιας σκανδιναβικής χώρας.
Η εφημερίδα Dagbladet γράφει ότι η Σόλμπεργκ, σίγουρη για την «γαλάζια Δευτέρα», μια αναφορά στο χρώμα του κόμματός της, παρήγγειλε ήδη μια τούρτα για να γιορτάσει την νίκη στις εκλογές, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας. Η Σόλμπεργκ θα παραλάβει την τούρτα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για τη γιορτή που οργανώνεται για αύριο.
Ωστόσο οι συντηρητικοί θα χρειαστούν πιθανόν την υποστήριξη του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου που ζητεί αυστηρή πολιτική για την μετανάστευση, όπως και την στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Στόχος τους είναι να σχηματίσουν τετρακομματική κυβέρνηση.
Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Dagbladet έδειξε ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν και οι Πράσινοι, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ λαμβάνει 71 έδρες, 14 λιγότερες από τον αριθμό των εδρών που απαιτείται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο των 169 εδρών.
Στην εξουσία από το 2005, ο απερχόμενος κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, είναι θύμα της φθοράς της εξουσίας, και έχει δεχθεί επικρίσεις για τα κενά στον τομέα της ασφάλειας που έγιναν εμφανή με τις επιθέσεις του δεξιού εξτρεμιστή Αντερς Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011.
Εκείνη την ημέρα ο Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους ανατινάζοντας παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.