Η Γερουσία της Χιλής τάχθηκε σε ψηφοφορία της χθες Τετάρτη υπέρ της στέρησης του δικαιώματος άσκησης κρατικών αξιωμάτων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ, προσάπτοντάς του ότι δεν απέτρεψε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων και των ταραχών στη χώρα από τη 18η Οκτωβρίου.
Ο Τσάντγουικ, εξάδελφος του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ως πρότινος εξ απορρήτων συνεργάτης του στην κυβέρνηση, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε η προεδρία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του κινήματος διαμαρτυρίας.
Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 12 ωρών, οι γερουσιαστές τάχθηκε με 23 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά να επιβάλλουν την απαγόρευση στον πρώην υπουργό, καθώς του πρόσαψαν πως παραβίασε το Σύνταγμα διότι δεν φρόντισε να αποτραπούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κοινοβουλευτικοί κατηγόρησαν επίσης τον Αντρές Τσάντγουικ ότι δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη δημόσια τάξη — επικράτησε χάος σε πολλές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που μετατράπηκαν σε κίνημα διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι ταραχές και οι διαδηλώσεις που κρατάνε σχεδόν δύο μήνες συντάραξαν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 26 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ζημίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιβολή της απαγόρευσης στον Τσάντγουικ απαιτούσε απλή πλειοψηφία και στα δυο σώματα. Στον πρώην υπουργό Εσωτερικών πλέον απαγορεύεται να ασκήσει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια.
Η εξέλιξη καταγράφηκε μερικές ώρες πριν η Βουλή διεξαγάγει ψηφοφορία επί της πρότασης να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Πινιέρα με παρόμοιο κατηγορητήριο. Τα εμπόδια στη διαδικασία παραπομπής του Πινιέρα, όμως, είναι πολύ ψηλότερα: απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κλιμάκωσαν την πίεση στην κυβέρνηση του Πινιέρα επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της κρίσης και ιδίως σωρεία παραβιάσεων από την αστυνομία — από βιασμούς ως βασανιστήρια.
«Αυτή δεν είναι επίθεση στον Αντρές Τσάντγουικ προσωπικά», επισήμανε η γερουσιάστρια Ισαβέλ Αγιέντε του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Εξήγησε ότι «υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».
Ο Τσάντγουικ, κι ο ίδιος πρώην γερουσιαστής, τόνισε σε πολλούς από τους πρώην συναδέλφους του στο σώμα αυτό του Κογκρέσου ότι είναι αθώος.
«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβα οποιαδήποτε δράση ή οποιοδήποτε μέτρο, εσκεμμένα ή όχι, που θα επέτρεπε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οποιοδήποτε», πρόσθεσε ο Τσάντγουικ.
Ο πρόεδρος Πινιέρα αναγνώρισε πως υπήρξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθούν έρευνες και θα γίνουν βαθιές τομές στα πρωτόκολλα και τους κανόνες δράσης της αστυνομίας. Όμως ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους όπως και οι υπουργοί του, έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι οι παραβιάσεις αυτές γίνονταν συστηματικά και εσκεμμένα.
Η Οφθαλμολογική Εταιρεία της Χιλής καταγγέλλει ότι πάνω από 200 άνθρωποι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια και πολλοί έχασαν την όρασή τους, εν μέρει ή ολοσχερώς, στις διαδηλώσεις, κυρίως εξαιτίας της χρήσης πλαστικων σφαιρών από την αστυνομία.