Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εκτίμησε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και για την «ευθύνη» του συριακού καθεστώτος.
«Οι ενδείξεις είναι πλήρως συγκλίνουσες για το εύρος της σφαγής και τη συντριπτική ευθύνη του καθεστώτος (…). Σε ό,τι μας αφορά, και με αφετηρία συγκεκριμένα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των γεγονότων και για την προέλευσή τους», δήλωσε ο Φαμπιούς στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Ερωτηθείς για τη σημερινή απόφαση του συριακού καθεστώτος να δώσει άδεια στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις επιθέσεις αυτές, ο Φαμπιούς υπενθύμισε πως «το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί ήδη πολλές ημέρες νωρίτερα».
«Από τότε, η περιοχή έχει βομβαρδιστεί», υπογράμμισε.
«Θα δούμε αυτό που θα είναι η αποτελεσματική εργασία που θα γίνει», συνέχισε, καθώς οι ερευνητές του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσουν την εργασία τους από αύριο.
«Από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί η πραγματικότητα των γεγονότων με τρόπο αδιαμφισβήτητο, θα υπάρχει απαραιτήτως μια ισχυρή απόκριση», πρόσθεσε.
Ο υπουργός μιλούσε στο τέλος μιας διήμερης επίσκεψης στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία και να επικαλεστεί το περιφερειακό πλαίσιο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ανάμεσα στον Φαμπιούς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα σήμερα, ο τελευταίος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία «πραγματικά σοκαριστική» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να θέσει τέρμα σε αυτές τις ακρότητες».
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «απαλλαγεί» από τα χημικά όπλα της Συρίας.
Αν και το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είχε την ευθύνη της καταφυγής στα χημικά όπλα, η διεθνής κοινότητα φαίνεται όλο και περισσότερο να πείθεται πως οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην περιοχή της Δαμασκού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εξετάζουν τις στρατιωτικές επιλογές εναντίον του καθεστώτος.