Η Ουάσινγκτον κράτησε αποστάσεις από την τακτική που ακολούθησαν οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας με την καταστροφή των αρχείων που διατηρούσε η βρετανική εφημερίδα Guardian με τα στοιχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας Αλαν Ράσμπριτζερ δημοσίευσε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian άρθρο με το οποίο περιέγραψε πώς οι βρετανικές αρχές ανάγκασαν πριν από έναν μήνα με την απειλή δίωξης την εφημερίδα να καταστρέψει τα αρχεία που είχε στην κατοχή της με το υλικό του πρώην συνεργάτη της CIA.
Όταν ρωτήθηκε εάν οι αμερικανικές αρχές θα προχωρούσαν σε αντίστοιχη ενέργεια εναντίον αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ απάντησε: «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο αυτό θα μπορούσε να συμβεί».
Σύμφωνα με τον Αλαν Ράσμπριτζερ, τόσο η καταστροφή των σκληρών δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών της εφημερίδας που περιείχαν τα αρχεία με το υλικό Σνόουντεν, όσο και η κράτηση και ανάκριση του Ντέιβιντ Μιράντα, συντρόφου του αμερικανού δημοσιογράφου, συνεργάτη του Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος έχει στην κατοχή του το αρχείο Σνόοντεν και έχει υπογράψει σειρά ρεπορτάζ με βάση τα στοιχεία αυτά, δείχνουν ότι η ελευθερία του Τύπου στην Βρετανία απειλείται.
Η απόφαση της εφημερίδας Guardian να δημοσιοποιήσει τις απειλές και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης συνοδεύει την απόφασή της να συνεχίσει να δημοσιεύει από τόπους εκτός της Βρετανίας ρεπορτάζ βασισμένα στο υλικό του Σνόουντεν και αποτελεί την τελευταία φάση στην κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει στο άρθρο του ότι παρά την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Λονδίνο, προειδοποίησε βρετανούς αξιωματούχους ότι εξαιτίας της φύσης των διεθνών συνεργασιών μεταξύ των δημοσιογράφων, θα είναι δυνατόν στους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευθούν άλλα, περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα. Κατά συνέπεια, η εφημερίδα Guardian, «δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να κάνει το ρεπορτάζ από το Λονδίνο».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, ότι έχει γνωστοποιηθεί στις βρετανικές αρχές ότι η εφημερίδα είναι πιθανόν να συνεχίσει να δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό του Σνόουντεν από τόπους που βρίσκονται εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας.