Μέλη της συριακής αντιπολίτευσης συνέταξαν ένα πρόγραμμα πολιτικής μετάβασης το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μετά την πτώση του συριακού καθεστώτος και το οποίο προβλέπει την εθνική συμφιλίωση και την δικαίωση «όλων των θυμάτων».
Το σχέδιο αυτό δράσης αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα, χωρίς ωστόσο να υιοθετηθεί επισήμως από τον Εθνικό Συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.
«Η εθνική συμφιλίωση θα επιτευχθεί μέσω μιας μακράς μεταβατικής δικαστικής διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να απονείμει δικαιοσύνη σε όλα τα θύματα της Συρίας», ανακοινώνει η ομάδα που συνέταξε το σχέδιο δράσης σε ανακοίνωσή της.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει ωμότητες κατά των αντιπάλων τους και κατά του άμαχου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, τις οποίες επεξεργάστηκαν τα 300 μέλη του «Συριακού Οίκου Πραγματογνωμοσύνης», ο οποίος συσπειρώνει υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακούς, δικαστές, δικηγόρους και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, «οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να αναδομηθούν και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι να διαγραφούν».
«Όλες οι ένοπλες ομάδες θα αφοπλιστούν, τα μέλη τους θα αποστρατευτούν και θα επανενταχθούν στην συριακή κοινωνία», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που συνέταξαν το πρόγραμμα αυτό.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει επίσης ένα νέο πολιτικό σύστημα «κοινοβουλευτικό και προεδρικό» που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα του 1950.
Αυτό ήταν το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα που είχε υιοθετηθεί μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το οποίο τροποποιήθηκε ωστόσο στην συνέχεια σε μεγάλο βαθμό, κυρίως μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ το 1963.