Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών, την πολιτική βούληση για διάλογο και το αποτελεσματικό έργο του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρός του Σεργκέι Στανίσεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη χθεσινή ένταση και τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από τη Βουλή της χώρας.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο την ώρα της συνέντευξης φωνάζοντας «Άμεση παραίτηση» και «Κόκκινα σκουπίδια».

Ο αποκλεισμός της Βουλής από διαδηλωτές χθες το βράδυ ήταν μία αδικαιολόγητη πράξη βανδαλισμού που ήταν πολιτικά ενορχηστρωμένη εκ των προτέρων, ανέφερε ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικεφαλής στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Δήλωσε ότι τη στιγμή που το πρώην κυβερνών κόμμα GERB ανήγγειλε ότι θα επιστρέψει στη Βουλή και θα συμμετάσχει στις εργασίες της, οι διαδηλώσεις ριζοσπαστικοποιήθηκαν.

«Χθες είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο των διαδηλώσεων. Είδαμε πράξεις βίας, είδαμε να εκτοξεύονται πέτρες, να καταστρέφονται πεζοδρόμια και να κρατούνται όμηροι 100 βουλευτές, υπάλληλοι της Βουλής και δημοσιογράφοι», είπε ο κ. Στανίσεφ τονίζοντας ότι «προφανώς κάποιος προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με όλα τα μέσα στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές».

Ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ θα διαφυλάξουν την εξουσία τους στο GERB και να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

«Προφανώς οι πρόωρες εκλογές επιδιώκονται για αυτό το σκοπό ή για να συμμετάσχει το GERB στην κυβέρνηση με οποιοδήποτε τίμημα, αλλά με κανέναν τρόπο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα το αποδεχθεί», ανέφερε.

«Η Βουλή έχει την πρόθεση να εργαστεί για τα συμφέροντα των Βούλγαρων πολιτών», τόνισε ο κ. Στανίσεφ σημειώνοντας ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Βουλής.

«Οι πρόωρες εκλογές θα παγιώσουν το καθεστώς εναντίον του οποίου διαδηλώνουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος δεν υποβάλει παραίτηση.

Σε ανακοίνωσή του το GERB κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πολίτες διαδηλώνουν εδώ και 41 συνεχόμενες μέρες στη Βουλγαρία ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι μετά από μία σειρά διορισμών που προκάλεσαν αντιδράσεις, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο πολλοί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις τονίζουν ότι διαμαρτύρονται κατά του GERB και του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί, όπως υπογραμμίζουν, μία σκιώδης ολιγαρχία.