Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις ιρανικές Αρχές για τον ακρωτηριασμό του χεριού ενός άνδρα που καταδικάστηκε για κλοπή.
Όπως αναφέρει το BBC, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι ο ακρωτηριασμός, ο οποίος εκτελέστηκε σε μία φυλακή στη βόρεια επαρχία Mazandaran, ήταν «μια αποτρόπαιη μορφή βασανισμού».
Οι αξιωματούχοι στο Ιράν τόνισαν ότι ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για 28 περιπτώσεις κλοπών.
Ο ισλαμικός ποινικός κώδικας του Ιράν αναφέρει ότι η κλοπή «την πρώτη φορά που βεβαιώνεται το αδίκημα» τιμωρείται με τον ακρωτηριασμό τεσσάρων δαχτύλων του δεξιού χεριού.
Οι ιρανικές Αρχές υπερασπίστηκαν τον ακρωτηριασμό ως τον καλύτερο τρόπο για να αποτρέπουν τις κλοπές, παρά τις διαμαρτυρίες των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο οι αναφορές για ανάλογες τιμωρίες σπανίζουν.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Saleh Higazi ανέφερε ότι η «προσχεδιασμένη παραμόρφωση και ακρωτηριασμός ανθρώπων δεν είναι δικαιοσύνη». «Είναι μια οδυνηρή επίθεση ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα του Ιράν που θα θέσουν ένα τέρμα σε αυτή την εξοργιστική πρακτική έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ» είπε.
Ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η τιμωρία εκτελέστηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Mazandaran, Sari. Το όνομα του κατάδικου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το Ιράν είναι μία ισλαμική δημοκρατία και το νομικό του σύστημα βασίζεται στην αυστηρή εφαρμογή της Σαρία.
Τον Ιανουάριο του 2018 οι Αρχές στο βορειοανατολικό Ιράν ακρωτηρίασαν το χέρι ενός 34χρονου που καταδικάστηκε για την κλοπή ενός πρόβατου.
Παρόμοιες ποινές επιβάλλονται στη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.
Η Τεχεράνη είχε δεχθεί σκληρή κριτική την περασμένη χρονιά για το μαστίγωμα ενός ανθρώπου που είχε καταδικαστεί για την κατανάλωση αλκοόλ ως έφηβος, περισσότερο από 10 χρόνια πριν.
Φωτογραφία αρχείου