Τουλάχιστον δεκατέσσερις «κακοποιοί» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με στελέχη του στρατού του Μπουρούντι, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής χθες Τετάρτη.
Η μάχη ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στη βορειοδυτική επαρχία Μπουμπάνζα και οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους ήταν «εγκληματίες» οπλισμένοι «με τουφέκια», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Επρόκειτο για «μια ομάδα από τη ΛΔ Κονγκό, η οποία σκόπευε να διαπράξει δολοφονίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Μπουρούντι, που έκανε λόγο περί αποτραπείσας «επίθεσης», κατασχέθηκαν 11 όπλα.
Στελέχη του κινήματος ανταρτών RED Tabara ανέφεραν ότι μέλη του εξαπέλυσαν επίθεση και σκότωσαν 10 στρατιωτικούς, ενώ υπέστησαν μόλις μία απώλεια. Ένα μέλος του ισχυρίστηκε πως ο επίσημος απολογισμός που δημοσιοποίησαν οι αρχές αποτελεί αποκύημα φαντασίας.
Οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία για απώλειες στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.
Η κατάσταση στο Μπουρούντι παραμένει τεταμένη για χρόνια. Ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές τον Απρίλιο του 2015, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουζίζα ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αψηφώντας το όριο των δύο θητειών. Στο δημοψήφισμα που προκήρυξε ο ίδιος απέκτησε τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως και το 2034.
Η νίκη του στις εκλογές της ίδιας χρονιάς πυροδότησε γενικευμένες ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Έρευνα που διενήργησε επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές του Μπουρούντι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σχηματίστηκαν αρκετές ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, ανάμεσά τους και η οργάνωση RED Tabara, που δρα εφορμώντας από δασική περιοχή στο γειτονικό Κονγκό.
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να οδεύει σε νέες ταραχές και ωμότητες, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, καθώς η πολιτική κρίση παραμένει άλυτη και ο πρόεδρος ολοένα περισσότερο αυτοπροβάλλεται ως «θεόσταλτος» ηγέτης, κάτι που η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας των 10,5 εκατ. κατοίκων απέρριψε, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τέσσερις δημοσιογράφοι και ο οδηγός τους, που κινούνταν στην περιοχή όπου έγινε η μάχη για να συγκεντρώσουν και να μεταδώσουν στοιχεία για τα γεγονότα, συνελήφθησαν από τις αρχές, γνωστοποίησε ο διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Iwacu, για τον οποίο εργάζονται. Οι αρχές του Μπουρούντι έχουν επικριθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για απόπειρες φίμωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.