Ακόμη δεν μπορούν να «χωνέψουν» οι Τούρκοι το… χουνέρι που τους επιφύλαξε η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας στις 17 Οκτωβρίου, με την αιφνιδιαστική αποστολή τριών μαχητικών F-16 και ενός γιγάντιου C-130, καθώς και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», που πέρασαν χωρίς να εντοπιστούν από τα ραντάρ τους, στο πλαίσιο της άσκησης «Σιδερένιο Βέλος».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εκείνη την ημέρα αντέδρασε με υπέρπτηση των Οινουσσών και της νησίδας Παναγιά και παραβιάσεις που κατέληξαν σε τέσσερις αερομαχίες στο Αιγαίο.

Την Παρασκευή (19/10) η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ μετακίνησε πιο νότια την περιοχή που δεσμεύει συνήθως για τις πτήσεις των εναέριων ραντάρ της, προκειμένου να προσπαθήσει να αποκτήσει σήμερα καλύτερη εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, με άλλη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή, μέρος της οποίας πέφτει μέσα στο FIR Αθηνών μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου για αεροπορική άσκηση ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου.

Στο Αιγαίο, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με την εξαγγελία του σταθμού της Σμύρνης και όπως μεταφέρει το news.gr, που σημειωτέον δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εντός FIR Αθηνών, θα στείλει σήμερα πολεμικό της πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας.