Στα αγγλικά αναφέρεται ως «man flu». Στα ελληνικά το λέμε «αγοροσυνάχι». Όπως και να το αποκαλέσει κάποιος, το φαινόμενο οι άνδρες να παρουσιάζουν ένα απλό κρυολόγημα ως κάτι πάρα πολύ σοβαρό γίνεται συχνά αντικείμενο σάτιρας.

Πρόκειται πραγματικά για μια ανδρική υπερβολή; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την κοινή συμπεριφορά και τι λέει η επιστήμη για το «αγοροσυνάχι»;

Υπάρχει βιολογική βάση για το αγοροσυνάχι;

Το πώς βιώνουν τα δύο φύλα τα συμπτώματα φαίνεται να είναι περισσότερο ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή απόδειξη για βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά, οδηγώντας σε πιο ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τους άνδρες Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με γρίπη μπορεί στην πραγματικότητα να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τους άνδρες.

Παρότι λοιπόν ερευνητικά – όσον αφορά στη βιολογία – το ζήτημα παραμένει αδιευκρίνιστο, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ενισχύουν αυτή την συμπεριφορά.  

Ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές

Ο Δρ. Alfred F. Tallia, μιλώντας στο Very Well Health, εξηγεί πως οι διαφορές στην εμπειρία των συμπτωμάτων μπορεί να σχετίζονται με παράγοντες όπως:

  • η γενική υγεία του ατόμου,
  • οι πολιτισμικές και οικογενειακές επιρροές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ασθένεια,
  • παράγοντες όπως το άγχος και η κοινωνική υποστήριξη.

Οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίληψη του αγοροσυναχιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανατροφή και οι κοινωνικές προσδοκίες επηρεάζουν την αντίδραση των φύλων στην αρρώστια.

  1. Γυναικεία ανθεκτικότητα: Οι γυναίκες συχνά μεγαλώνουν με την προσδοκία να φροντίζουν τους άλλους και να μην εκφράζουν την ανάγκη τους για ανάπαυση όταν αρρωσταίνουν. Αυτό μπορεί να τις κάνει να υποτιμούν τα δικά τους συμπτώματα, ενώ οι άνδρες προτιμούν να αναλαμβάνουν τον ρόλο του ασθενούς παρά να φροντίζουν τον εαυτό τους.
  2. Ανδρική εξωτερίκευση: Αντίθετα, πολλοί άνδρες ανατρέφονται με την ιδέα ότι οι συναισθηματικές παραδοχές είναι αδυναμία. Πολλοί άντρες διδάσκονται ότι τα μόνα παράπονα που είναι θεμιτά είναι τα σωματικά. Έτσι, όταν αρρωσταίνουν, δίνουν έμφαση στα φυσικά συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να «μεγεθύνουν» ώστε να επικυρώσουν την ανάγκη για φροντίδα, την οποία δεν λαμβάνουν λόγω μη εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους.

Ένα φαινόμενο παρεξηγημένο

Το αγοροσυνάχι, αν και συχνά χρησιμοποιείται ως ανέκδοτο, έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές. Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική βάση για να υποστηρίξει τη θεωρία ότι οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος. Όμως, η ψυχολογία, οι κοινωνικές νόρμες και η ανατροφή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε την ασθένεια.