Η Γερμανία έχει την πεποίθηση ότι η Πορτογαλία θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει με την διεθνή τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ σήμερα, την ώρα που η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα βαθαίνει.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι η Πορτογαλία θα παραμείνει στο συμφωνημένο δρόμο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει αυτό το δρόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η πορτογαλική κυβέρνηση για να ανατάξει τα δημοσιονομικά της ως σήμερα «εντυπωσιακές».

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, αλλά επειδή φθάνει στη ρίζα των προβλημάτων, οδηγεί στην επιτυχία», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με την διάδοχο του παραιτηθέντος πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, δήλωσε πως ελπίζει να «συνεχίσει το καλό έργο» του προκατόχου της, ενώ σε γραπτή ανακοίνωσή του, επισήμανε πως ο Γκάσπαρ «και η ομάδα του επέδειξαν σημαντική αποφασιστικότητα για να επαναφέρουν την Πορτογαλία στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Εξάλλου και η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν έπειτα από μια συνάντησή της με τον Πορτογάλο ομόλογό της Άλβαρο Σάντος Περέιρα δήλωσε πως η πορτογαλική κυβέρνηση «αξίζει το σεβασμό μας» για τις προσπάθειές της, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πόσο δύσκολη» είναι η συγκυρία.

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, δύο ακόμη Πορτογάλοι υπουργοί του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν σήμερα.

Η πολιτική κρίση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία και να εκτροχιάσει την προσπάθεια εξόδου της Λισαβόνας από το μνημόνιο κι επανόδου της στις αγορές.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα πρόκειται αύριο να κάνει δεκτό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που πυροδότησαν οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εξωτερικών.

«Ενώπιον της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την υποβολή των παραιτήσεων του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος συναντάται αύριο (Πέμπτη) με τον πρωθυπουργό και κατόπιν θα κάνει δεκτούς (τους ηγέτες) των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή», ανέφερε η πορτογαλική προεδρία σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι απροσδόκητες παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ και του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας προκάλεσαν μια σοβαρή πολιτική κρίση που ίσως ωθήσει τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικρίνει εδώ και πολλούς μήνες την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αξιώνει την παραίτησή του και την προκήρυξη εκλογών.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα αυτή τη λύση στην αυριανή τους συνάντηση. Ο Πάσος Κοέλιο απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο σε διάγγελμα που απηύθυνε χθες στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε από την πλευρά του σήμερα την πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας να συμβάλει ώστε η χώρα να ανακτήσει το ταχύτερο πολιτική σταθερότητα.

«Η πρώτη αντίδραση των αγορών δείχνει τον προφανή κίνδυνο η αξιοπιστία που είχε οικοδομήσει στον χρηματοοικονομικό τομέα η Πορτογαλία το τελευταίο διάστημα να τεθεί σε κίνδυνο από τη σημερινή πολιτική αστάθεια», ανέφερε ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτή η λεπτή κατάσταση απαιτεί να επιδειχθεί μεγάλο αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε, καλώντας τη Λισαβόνα να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν».

«Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά παρακολουθούμε την κατάσταση με ανησυχία», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη μας στην πορτογαλική δημοκρατία όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης που θα εγγυάται ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως σήμερα δεν θα αποδειχθούν μάταιες».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως αναμένει η Πορτογαλία να «αναλάβει τις ευθύνες της», χαρακτηρίζοντας επίσης «ανησυχητική» την κατάσταση.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Λισαβόνα για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, ενώ η κυριότερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων CGTP κάλεσε σε διαδήλωση το Σάββατο με κεντρικό αίτημα την προκήρυξη εκλογών.