Άγνοια του Κρεμλίνου για πιθανή επαφή μεταξύ του πρώην σύμβουλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν με τις ρωσικές αρχές δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Εκπρόσωπος Dmitry Peskov αρνήθηκε να σχολιάσεις το αμερικανικό αίτημα ο Σνόουντεν να απελαθεί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε ερώτηση για το εάν ο Σνόουντεν ήρθε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές, ο Peskov απάντησε: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Γενικά, δεν έχουμε καμία πληροφορία γι’ αυτόν».

Στο μεταξύ, ο Άλμπερτ Χο, ένας σημαντικός βουλευτής του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζει τη δημοκρατία και έδινε νομικές συμβουλές στον Έντουαρντ Σνόουντεν στη διάρκεια της παραμονής του τελευταίου στο κινεζικό έδαφος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Πεκίνο οργάνωσε διακριτικά την αναχώρηση του Αμερικανού.

Σύμφωνα με τον Χο, ο Σνόουντεν έλαβε ένα μήνυμα πριν από μερικές ημέρες από ένα πρόσωπο που τον συμβούλευσε να φύγει ως ελεύθερος άνθρωπος.

«Ένα πρόσωπο που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε την κυβέρνηση του διαβίβασε το μήνυμα μέσω ενός ενδιάμεσου προσώπου», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει αν το εν λόγω πρόσωπο είχε σταλεί από το Χονγκ Κονγκ ή από τη Λαϊκή Κίνα. «Έχω λόγους να πιστεύω ότι αυτοί που επιθυμούσαν να φύγει εκπροσωπούσαν τις αρχές του Πεκίνου», πρόσθεσε ο Χο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την επομένη της αναχώρησης του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το βουλευτή, το Χονγκ Κονγκ δεν είχε λόγο σ’ αυτή την υπόθεση, καθώς το Πεκίνο έχει τον πρώτο λόγο στα διπλωματικά ζητήματα.

Ο Χο είχε στείλει ανθρώπους από το γραφείο του για να συνοδεύσουν τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο. Όπως λέει, ο Αμερικανός παρακολουθείτο από αστυνομικούς με πολιτικά.