Εξ οικείων δέχθηκε τα βέλη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, καθώς στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα του, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, δεν εξελέγη ο υποψήφιος που είχε προτείνει για τις τοπικές εκλογές του επομένου χρόνου.

Ο Θαπατέρο είχε ευνοήσει τη δημοφιλή υπουργό Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ ως σημαιοφόρο του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2011, όμως η τοπική οργάνωση της Μαδρίτης εξέλεξε με 51,7% τον επικεφαλής του κόμματος στην πρωτεύουσα Τομάς Γκόμεθ.

Η Χιμένεθ συγκέντρωσε το 48%, παρόλο που ο Θαπατέρο τη θεωρούσε την καλύτερη επιλογή για να κερδίσει το κόμμα του την περιοχή της Μαδρίτης στις τοπικές εκλογές, μιας και την τελευταία 15ετία η περιοχή αυτή περιέρχεται στον έλεγχο των Συντηρητικών.

Ο Γκόμεθ είχε αρνηθεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την εκλογή του από το κόμμα.

Σύμφωνα με νεώτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ελ Παΐς, η δημοτικότητα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος έχει κατακρημνισθεί στο 28,5%, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα συγκέντρωνε το 43% εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα.