Για την απαγωγή παιδιών από την Αλγερία και τη διάθεσή τους για υιοθεσία στη Γαλλία κατηγορούνται 13 άτομα, η δίκη των οποίων ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο στο Αλγέρι.
Η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί το 2009 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο αφορά έναν αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών που είχαν μεταφερθεί στο Σαντ-Ετιέν, στην κεντροανατολική Γαλλία, όπου υιοθετήθηκαν μετά την καταβολή χρημάτων.
Επτά από τους κατηγορούμενους είναι παρόντες στην δίκη, ενώ απόντες είναι όλοι οι Γάλλοι αλγερινής καταγωγής που δικάζονται.
«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα απαγωγής παιδιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Αλέλ Μπουτουγί, ένας από τους συνηγόρους του κύριου κατηγορούμενου δόκτορα Χελιφά Χανουτί, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από τις 2 Μαρτίου του 2009.
«Ολόκληρη η ανακριτική διαδικασία στηρίχθηκε σε μια μόνο γυναίκα, η οποία διηγήθηκε ότι τα δίδυμά της Αχλέμ και Κατιά απήχθησαν και πωλήθηκαν σε ένα ζευγάρι που ζει στην Γαλλία», σύμφωνα με τον Μπουτουγί.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του, τα δύο κορίτσια, που γεννήθηκαν το 1997, υιοθετήθηκαν από (…) μια γυναίκα που ζει στο Αλγέρι.
Ο δόκτωρ Χανουτί κατηγορείται για την παράνομη μεταφορά παιδιών στο εξωτερικό με την βοήθεια ενός συμβολαιογράφου, ο οποίος κατηγορείται ότι συνέταξε «έγγραφα παραίτησης» (από δικαιώματα), τα οποία υπέγραψαν άγαμες μητέρες.
Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε μετά τον θάνατο, το 2009, ενός κοριτσιού σε μια κλινική στο Αΐν Ταγιά στο Αλγέρι, η οποία ανήκει στον κύριο κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με τον Μπουτουγί, στον πελάτη του είχε επίσης ασκηθεί αρχικά ποινική δίωξη για παράνομη άμβλωση, αλλά τελικά αποσύρθηκε η κατηγορία αυτή εναντίον του.
«Ο άλλος κατηγορούμενος, ο Μπουαλέμ Ιμπαρί, ο οποίος ζει στο Σαντ-Ετιέν, είχε υιοθετήσει δύο αγόρια από το βρεφοκομείο της Αΐν Ταγιά, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αλγερίας. Είχε ακόμη και έγκριση του δικαστηρίου της Ρουιμπά για την αλλαγή των ονομάτων τους και την έξοδό τους από την Αλγερία με την αναγραφή τους στο δικό του διαβατήριο», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Παράλληλα και ο Χαμίντ Τουαλμπιά, επίσης συνήγορος του δόκτορα Χανουτί, δήλωσε ότι στην υπόθεση αυτή όλες οι υιοθεσίες έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, με αυθεντικά έγγραφα και χωρίς καμία από τις βιολογικές μητέρες να υποβάλει αγωγή.
Οι κατηγορούμενοι δικάζονται κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κράτηση, μεταφορά παιδιών εκ προθέσεως, χρήση πλαστών εγγράφων, πλαστογραφία και κατάχρηση ταυτότητας.
Ο δόκτωρ Χανουτί είχε καταδικαστεί το 2002 σε φυλάκιση δύο ετών στο πλαίσιο υπόθεσης για παράνομη άμβλωση. Από την ποινή του αυτή εξέτισε εννέα μήνες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Η άμβλωση είναι παράνομη στην Αλγερία και στις γυναίκες που κατηγορούνται για την πρακτική αυτή μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ στους γιατρούς έως και κάθειρξη πέντε ετών.