Οι Γερμανοί γιορτάζουν σήμερα τα 70 χρόνια του κάριβουρστ, μιας σπεσιαλιτέ του Βερολίνου που αποτελείται από λουκάνικο με μπόλικο κάρυ και κέτσαπ, καθώς τιμούν την εθνική ημέρα αυτής της γερμανικής λιχουδιάς.
Από τις 1.500 ποικιλίες λουκάνικου που υπάρχουν στη Γερμανία, το κάριβουρστ είναι από τις πιο ξεχωριστές και συχνά σερβίρεται σε χάρτινο πιάτο με τσιπς.
Με την κατανάλωση να υπολογίζεται σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια λουκάνικα ετησίως, το κάριβουρστ είναι πανταχού παρόν στη γερμανική πρωτεύουσα. Ένας διάσημος μέγας λάτρης του ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Πιστεύω ότι το κάριβουρστ έχει γίνει τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας… Είναι ένα μεγάλο success story», λέει ο Γκέοργκ Μπιρ, ιδιοκτήτης ενός υπαίθριου πάγκου με σνακ.
Το κλειδί της επιτυχίας του είναι η κορυφαία ποιότητα του λουκάνικου, εξηγεί.
«Βάζουμε και βοδινό στα λουκάνικα μας και έχουμε φρέσκο πράγμα κάθε μέρα. Μετά έχουμε φυσικά την πικάντικη σπιτική σάλτσα μας, την κάρι-κέτσαπ, και το σύνολο είναι ένα γευστικό πυροτέχνημα», λέει ο Μπιρ.
«Η ιδέα της έγινε παράδοση και αιώνια απόλαυση»
Το κάριβουρστ διαδόθηκε λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα τρόφιμα ήταν σπάνια και οι Βερολινέζοι εργάζονταν σκληρά για να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη πρωτεύουσα.
Μια πλάκα στο σημείο όπου η νοστιμιά αυτή φέρεται ότι επινοήθηκε από την Χέρτα Χόιβερ, το 1949 στο Δυτικό Βερολίνο, γράφει: «Η ιδέα της έγινε παράδοση και αιώνια απόλαυση!»
Καθώς υπάρχουν και αντίπαλες διεκδικήσεις, η προέλευση αυτού του πιάτου δεν είναι αδιαφιλονίκητη και το κάριβουρστ είναι εξίσου δημοφιλές στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της πόλης.
Ο ιδιοκτήτης του πάγκου Κονόπκε, στο ανατολικό Βερολίνο, λέει πως τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στη συνταγή μέσα στις λίγες τελευταίες δεκαετίες.
«Φυσικά τα καρυκεύματα στην (πρώην κομμουνιστική) ανατολή… αυτές οι γεύσεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Σήμερα αγοράζουμε άλλα καρυκεύματα», λέει η Ντάγκμαρ Κονόπκε, κόρη της Βάλτραουντ Τσιρφόγκελ, ιδιοκτήτριας του πάγκου υπαίθριου πωλητή.
«Όμως τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούμε για να ραφινάρουμε τη γεύση της κέτσαπ μας έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και δεκαετίες», προσθέτει. Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι.
«Είναι φανταστικά. Το κάριβουρστ εδώ σκίζει. Μπορώ να τρώω όλη μέρα», λέει ο Μάρκο Μίλερ μασώντας το ζουμερό λουκάνικο. Η Κονόπκε χαίρεται που, έπειτα από επτά δεκαετίες, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
«Πιστεύω πως θα παραμείνει ένα δημοφιλές προϊόν στο μέλλον, είναι σίγουρο. Πολλές γενιές το ξέρουν από παιδιά και εξακολουθούν να έρχονται σε μας ως ενήλικοι, όταν μεγαλώνουν», λέει.