Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τους Κινέζους οικοδεσπότες του, τάχθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της 37ωρης επίσκεψης του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, υπέρ μιας «επανεξισορρόπησης» των εμπορικών συναλλαγών οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν ένα «απαράδεκτο» έλλειμμα σε βάρος της χώρας του.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, που πραγματοποιεί τις μετακινήσεις του στο Πεκίνο με μια πολυτελή κινεζική λιμουζίνα «Hongqi» (Κόκκινη Σημαία), έγινε δεκτός από το νέο Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο προαύλιο του ανακτόρου του λαού, απέναντι από την πλατεία Τιενανμέν.
Οι δύο άνδρες επιθεώρησαν στη συνέχεια μια τιμητική φρουρά, ρίχτηκαν 21 κανονιοβολισμοί και οι φιλαρμονικές παιάνισαν τους εθνικούς ύμνους.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας της Κίνας, της τραγουδίστριας Πενγκ Λιγιουάν, η οποία έχει το βαθμό του στρατηγού στον κινεζικό στρατό, και της Βαλερί Τριερβελέρ, συντρόφου του Γάλλου προέδρου.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο μετά την εκλογή της νέας κινεζικής ηγεσίας στην κεφαλή του κράτους τον περασμένο μήνα, μια ένδειξη σεβασμού που υπογραμμίστηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές.
«Μια γαλλική παροιμία λέει: η παλιά φιλία δεν φοβάται σκουριά», διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Γάλλο φιλοξενούμενό του στο Μέγαρο του Λαού, ευχόμενος «ακόμη στενότερες διμερείς σχέσεις, πιο υγιείς και πιο δυναμικές».
Δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από την αναγέννηση της Κίνας», ο Ολάντ παραπονέθηκε για την «ανισορροπία» των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, που θα πρέπει όπως είπε να «διορθωθούν», όχι με τη μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, αλλά με την περαιτέρω αύξησή τους.
«Γι’ αυτό θα συζητήσουμε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησής μας και του ταξιδιού μας», τόνισε.
«Δεν είναι αποδεκτό» οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα να δημιουργούν «26 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο», περίπου το 40% του συνολικού ελλείμματος, «και αυτό εδώ και πολλά χρόνια», παρατήρησε.
Σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς το οποίο ζητεί, ο Ολάντ υποσχέθηκε να άρει «όλα τα εμπόδια και όλες τις καθυστερήσεις» για τις κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία, ανταποκρινόμενος στις επιθυμίες του Σι Τζινπίνγκ.
Οι δύο ηγέτες παρέστησαν στην υπογραφή μιας σειράς επιστολών προθέσεων, που αφορούν στον τομέα της αεροναυπηγικής, για την αγορά 60 Airbus από κινεζικές εταιρείες, και στην πολιτική πυρηνική ενέργεια, σχετικά με ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ενός κέντρου επανεπεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων παρόμοιου με εκείνο της Χάγης (δυτική Γαλλία) και για ένα νέο αντιδραστήρα στην πυρηνική μονάδα του Ταϊσάν.
Άλλες συμφωνίες ή συμβάσεις αφορούν τους τομείς που αντανακλούν την εξέλιξη του κινεζικού τρόπου ζωής: τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τη γεωργία και τα τρόφιμα, την υγεία και την ψηφιακή οικονομία.
Ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε επίσης με τους εξήντα περίπου επικεφαλής επιχειρήσεων που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό και επισκέφθηκε μια γαλλική εταιρεία, την «Bernard Controls», η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό στο Πεκίνο για την πυρηνική βιομηχανία, και τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πέρα από την οικονομία, ο Γάλλος αρχηγός του κράτους συζήτησε «ανοιχτά και με σεβασμό» για το ζήτημα του Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, στις συνομιλίες του με τους κινέζους ηγέτες.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα με ειλικρινή και φιλική διάθεση», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο Θιβέτ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Κινέζους αντιφρονούντες, στον οποίο περιλαμβάνεται κυρίως ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2010, Λιού Σιαομπό, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το 2009.