Νέο επεισόδιο με ακτιβιστές που θέλουν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας «σπάζοντας» συμβολικά τον αποκλεισμό της από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός διέκοψε τον πλου του υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρου «Ειρήνη», το οποίο μεταφέρει εβραίους ειρηνιστές. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, ο στρατός είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το πλοίο να φθάσει στις ακτές της Γάζας και θα οδηγηθεί στο λιμάνι Ασντόντ, του νοτίου Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε 24 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας. Αν συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα την πορεία μας θα πρέπει να φθάσουμε σε λιγότερο από πέντε ώρες. Κόσμος μας περιμένει στη Γάζα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε εκεί», είχε πει νωρίτερα ένα μέλος του πληρώματος, ο Γιονάταν Σαπίρα, πρώην ισραηλινός αξιωματούχος, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Οι επτά φιλο-παλαιστίνιοι εβραίοι ακτιβιστές που αναχώρησαν την Κυριακή από την Αμμόχωστο στη βόρεια Κύπρο έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι δεν επιζητούν τη σύγκρουση με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Μεταξύ των ακτιβιστών βρίσκονται ένας επιζήσας του Ολοκαυτώματος και ένας άνδρας που η κόρη του σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς το 1997.

Η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από δωρεές κυρίως από διάφορες πτέρυγες της μη κυβερνητική οργάνωσης «Ευρωπαίοι εβραίοι για μια δίκαιη ειρήνη».

Το ιστιοφόρο μεταφέρει μικρό φορτίο με παιχνίδια, βιβλία, δίχτυα για αλιεία και φάρμακα.