Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που οδήγησε τον τελευταίο να απειλεί με παραίτηση, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε από το Λονδίνο ότι, εξ όσων γνωρίζει, ο Φαγιάντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

«Μια συνάντηση αναμένεται σήμερα (…) μετά την επιστροφή του Μαχμούντ Αμπάς στην πατρίδα για να ξεκαθαριστεί το θέμα της παραίτησης ή όχι του κ. Φαγιάντ μετά τη διαφορά που φάνηκε ότι έχουν μεταξύ τους όσον αφορά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ναμπίλ Κάσις την οποία αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός» είπε ο Άζαμ αλ Άχμαντ, εκ των ηγετικών στελεχών της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς.

«Ο πρόεδρος Αμπάς επιμένει να παραμείνει ο κ. Κάσις υπουργός Οικονομικών και σήμερα ο κ. Φαγιάντ πρέπει να αποφασίσει: είτε να παραμείνει ο Κάσις στη θέση του, είτε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός», εξήγησε ο Άχμαντ στο ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Φαγιάντ έχει γράψει ήδη την επιστολή παραίτησής του από τις 23 Μαρτίου αλλά καθυστέρησε να την υποβάλει αρχικά επειδή στην περιοχή πραγματοποιούσε περιοδεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια επειδή ο Αμπάς αναχώρησε για το Κατάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαφωνία μεταξύ Αμπάς και Φαγιάντ προέκυψε όταν στις 2 Μαρτίου παραιτήθηκε ο Κάσις, παραίτηση που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργός, όχι όμως και από τον πρόεδρο. Πριν από το διορισμό του Κάσις στη θέση αυτή, τον Μάιο του 2012, το υπουργείο Οικονομικών είχε αναλάβει ο ίδιος ο Φαγιάντ, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού.