Έκκληση για ηρεμία στη Βόρεια Κορέα απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την Ρώμη, προειδοποιώντας ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.
«Το σημερινό επίπεδο της έντασης είναι πολύ επικίνδυνο. Ένα μικρό περιστατικό, που θα προκαλείτο από έναν κακό υπολογισμό ή μια λανθασμένη κρίση, μπορεί να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», προειδοποίησε ο Μπαν Κι Μουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, μετά την συνάντησή του με τις ιταλικές πολιτικές αρχές και το νέο Πάπα Φραγκίσκο.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε επίσης ότι κάλεσε τις αρχές της Βόρειας Κορέας να απέχουν από «την προκλητική ρητορική» και ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να προσπαθήσουν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Πιονγκγιάνγκ.
Αυτή ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις πιο πρόσφατες απειλές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την οποία «η κορεατική χερσόνησος κατευθύνεται προς έναν θερμοπυρηνικό πόλεμο».
Αναφερόμενος παράλληλα στην Συρία, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Δαμασκό να συνεργαστεί με την αποστολή των ερευνητών που ο ΟΗΕ επιθυμεί να στείλει στην χώρα για να αποσαφηνίσουν αν έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την σύγκρουση.
«Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να προσφέρει την πλήρη συνεργασία της και να εγκρίνει την αποστολή των ερευνητών», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι δέχθηκε αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης στις 20 Μαρτίου και στη συνέχεια της Βρετανίας και της Γαλλίας στις 21 Μαρτίου και σημείωσε ότι δεν είχε «καμία επίσημη ανακοίνωση από την συριακή κυβέρνηση πάνω στο θέμα αυτό».
Η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση στην χώρα αλληλοκατηγορούνται ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στις περιοχές του Χαλεπιού και της Δαμασκού κατά την σύγκρουση.
Η Δαμασκός απέρριψε χθες μια αποστολή, όπως αυτή που πρότεινε ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προβλέπει την ανάπτυξή της σε όλο το συριακό έδαφος για να ερευνήσει σχετικά με «όλους τους ισχυρισμούς» για την χρήση χημικών όπλων.
Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μπαν Κι Μουν «υποχώρησε στις πιέσεις κρατών που είναι γνωστά για την υποστήριξή τους στην αιματοχυσία στην Συρία», χωρίς να κατονομάζει τα κράτη αυτά.
Το συριακό υπουργείο υπενθύμισε ότι η Δαμασκός ζήτησε από τον ΟΗΕ να στείλει «μια τεχνική αποστολή που θα είναι ουδέτερη και έντιμη στο χωριό Χαν Αασάλ, στην επαρχία του Χαλεπιού, για να ερευνήσει τι συνέβη καθώς το χωριό αποτέλεσε στόχο ενός πυραύλου με τοξική χημική γόμωση που έρριξαν συμμορίες τρομοκρατών».
Ο Μπαν Κι Μουν υπενθύμισε σήμερα από την Ρώμη ότι «ο αρχικός στόχος της αποστολής στην Συρία είναι το περιστατικό του Χαν Άασαλ. Όμως βάσει των πληροφοριών που έχω στην διάθεσή μου, κρίνω ότι η αποστολή αυτή θα πρέπει επίσης να επαληθεύσει την χρήση χημικών όπλων στην Χομς στις 23 Δεκεμβρίου», σημείωσε.
Μετά το αίτημα της Συρίας, η Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν ο ΟΗΕ να ερευνήσει για τους ισχυρισμούς που υπάρχουν ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.