Η σλοβενική βουλή επικύρωσε σήμερα ομόφωνα τη συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στην Ε.Ε., από την 1η Ιουλίου. Ο πρόεδρος του Σώματος Γιάνκο Βέμπερ ανακοίνωσε ότι υπέρ τάχθηκαν και οι 82 παρόντες βουλευτές, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντανακλά την πεποίθηση ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που επισφραγίζει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε την ευχή η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. να οδηγήσει «σε ισχυρότερη εκπροσώπηση της περιοχής στην Ένωση».

Η ψηφοφορία διεξήχθη σχεδόν ένα μήνα μετά από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα της πρώην σλοβενικής τράπεζας «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα», με την οποία ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο στην ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς, ο οποίος συναντήθηκε με την ομόλογό του της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε. θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

«Η σημερινή είναι σημαντική μέρα τόσο για τη Σλοβενία όσο και για την Κροατία», ανέφερε ο κ. Έριαβετς σε σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την κ. Πούσιτς.

Συμφέρον και των δύο χωρών είναι η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών. «Είναι η πορεία προς την Ε.Ε. που διασφαλίζει περισσότερη σταθερότητα και δυνατότητα ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Η κ. Πούσιτς, η οποία προσκλήθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς να παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής, έκανε λόγο για ξεχωριστή στιγμή και πρόσθεσε ότι η ένταξη της χώρας της στην Ε.Ε. δημιούργησε θετική ατμόσφαιρα στην Κροατία.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα ωφελήσει τους Σλοβένους πολίτες η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., ο κ. Έριαβετς ανέφερε την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων στις συνοριακές διαβάσεις και εξέφρασε την προσδοκία η Κροατία να εκπληρώσει την επόμενη τριετία τα κριτήρια για την ένταξη στο χώρο Σένγκεν.

Μετά τη Σλοβενία, τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία.