Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την υπερψήφιση από το ουγγρικό Κοινοβούλιο της αμφιλεγόμενης συνταγματικής τροποποίησης που θεωρείται ότι περιορίζει σημαντικά την ισχύ του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θίγει θεμελιώδη δικαιώματα και αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΕ, γεγονός το οποίο εκτιμάται πως θέτει την Βουδαπέστη σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Η τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος που επικυρώθηκε πριν από μόλις 14 μήνες περιορίζει δραστικά την δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αμφισβητεί νομοσχέδιο, κάτι που επικρίνουν έντονα η αντιπολίτευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τροποποιητικές διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ουγγρικό Κοινοβούλιο «εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την αρχή της προεξάρχουσας θέσης του δικαίου, του δικαίου της ΕΕ και των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης», υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι δύο επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων εξέφρασαν θλίψη που οι ειδήμονες του Συμβουλίου και της Επιτροπής «δεν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διασαφηνίσουν λεπτομερειακά το περιεχόμενο των τροποποιήσεων πριν από την έγκρισή τους».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται πλέον να προβούν «σε μία λεπτομερή αξιολόγηση των τροποποιήσεων», πρόσθεσαν στην ανακοίνωσή τους.
Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νωρίτερα τις συνταγματικές τροποποιήσεις παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, της αντιπολίτευσης στη χώρα και πλήθους ΜΚΟ. Οι τροποποιήσεις αφαιρούν δικαιοδοσίες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, απαγορεύοντάς του να εκδίδει τελεσίδικες αποφάσεις και να αναφέρεται σε δεδικασμένες υποθέσεις πριν από την έναρξη της εφαρμογής του νέου Συντάγματος, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Επίσης επανέρχονται σε ισχύ διατάξεις που είχαν ακυρωθεί παλαιότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που αφορούν θέματα όπως ο περιοριστικός ορισμός του τι εστί οικογένεια, η απομάκρυνση των αστέγων από τους δημόσιους χώρους και η επιβολή ποινών φυλάκισης σε αυτούς, η άσκηση ελέγχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πολιτικές διαφημίσεις σε προεκλογικές περιόδους στην κρατική τηλεόραση κ.ά. ζητήματα.
«Καθήκον μας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εξασφαλίζουμε ότι γίνεται σεβαστό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», είχε διατρανώσει πριν τη σημερινή ψηφοφορία στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.
Η αστυνομία συνέλαβε νωρίτερα σήμερα 20 μαθητές του γυμνασίου που προσπάθησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της τροποποίησης του Συντάγματος το σαββατοκύριακο.