Η γαλλική κυβέρνηση ξεκινά το πρόγραμμα «Μεγάλο Παρίσι» που έχει στόχο να εφοδιάσει την περιφέρεια του Παρισιού ως το 2030 με ένα νέο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο μετρό και το συνολικό κόστος του υπολογίζεται σε σχεδόν 35 δισ. ευρώ.
«Αυτό το σημαντικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2030 και θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουμε νέα έσοδα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Παριζιάν».
Η περιφέρεια του Παρισιού «αντιπροσωπεύει το 30% του εθνικού πλούτου. Όμως είναι επίσης μια περιφέρεια στην οποία συγκεντρώνονται πάρα πολλές δυσκολίες της καθημερινής ζωής, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακινήσεις», υπενθυμίζει.
Το πρόγραμμα, το οποίο είχε ανακοινώσει ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και το οποίο περιμένουν οι επτά εκατομμύρια χρήστες των κορεσμένων μέσων μαζικής μεταφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας, αναθεωρήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και η εφαρμογή του καθυστέρησε για πέντε χρόνια ώστε να ληφθούν υπόψη δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Το νέο δίκτυο Grand Paris Express θα μεταφραστεί σε 200 χλμ. νέων γραμμών του μετρό με 72 σταθμούς. Θα συνδεθούν προάστια μεταξύ τους ώστε να μην χρειάζεται να περνάει κανείς από το υπερκορεσμένο κέντρο του Παρισιού για να μεταβεί από ένα προάστιο σε άλλο. Θα εξυπηρετηθούν επίσης έτσι καλύτερα τα αεροδρόμια του Ορλύ (νότια) και του Ρουασί (βόρεια).
Το κόστος αυτού του προγράμματος μπορεί να φτάσει τα 26 δισ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα έξοδα για τον εκσυγχρονισμό του υφισταμένου δικτύου, που θα φτάσουν περίπου τα 7 δισ. ευρώ.
Πολλές μελέτες πραγματοποιήθηκαν για να καταδειχθεί ότι το δίκτυο αυτό θα φέρει έσοδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Έτσι η εταιρεία Societe du Grand Paris παρουσίασε μοντέλα βασιζόμενη στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, την επίδραση στην πολεοδομία ή ακόμη στα κέρδη για τους χρήστες και το περιβάλλον από τη μείωση της χρονικής διάρκειας των δρομολογίων, τα οποία δείχνουν ότι θα υπάρξουν έσοδα από 39 ως περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Παρισιού, το οποίο ξεκινάει από υποθέσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 2% ετησίως από το 2015, η οποία μπορεί να φτάσει το 3% ετησίως μετά το 2030, η αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.