Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η εξωτερική βοήθεια που χορηγείται στην συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να ενισχύει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στους κόλπους της.

Σε ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε για την Συρία με αξιωματούχους στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία, ο Κέρι απάντησε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες όσον αφορά το τι είδους όπλα μεταφέρονται και σε ποιες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ συμμερίζονται τις δυτικές ανησυχίες για την άνοδο στη Συρία των οργανώσεων που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά υπογραμμίζουν ότι η απάντηση σε αυτό είναι οι εκτός της σύγκρουσης, όπως είναι αυτές, να αναμειχθούν περισσότερο στην υποστήριξη των ανταρτών στην Συρία.

Τα δύο κράτη έχουν επιχειρηματολογήσει ότι η ανάπτυξη δεσμών μέσω της βοήθειας που θα δρομολογείται σε ευνοούμενες ομάδες της αντιπολίτευσης αποτελεί τον μόνον τρόπο για να διασφαλιστεί ότι οι άλλες, οι σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις θα περιθωριοποιηθούν.

Όσον αφορά την Ιορδανία, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ κάλεσε την συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια «μετάβαση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι πλευρές», προκειμένου να εμποδιστεί η διάσπαση της χώρας του.

«Μόνον μια μετάβαση που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές μπορεί να σταματήσει αυτήν την σύγκρουση και να εμποδίσει την διάσπαση της Συρίας», δήλωσε ο Αμπντάλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η πολιτική αυτή μετάβαση είναι σήμερα πιο «επείγουσα» από ποτέ για να «διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα» της Συρίας, πρόσθεσε.