Τέσσερις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα προτείνουν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ως υποψήφιό τους για την προεδρία του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα τσεχική εφημερίδα.
Επικαλούμενη τσεχικές και ευρωπαϊκές πηγές, η εφημερίδα ανέφερε πως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία -γνωστές ως οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ– θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν τον Σέβτσοβιτς, έναν διπλωμάτη καριέρας, για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τον ανώτατο ευρωπαϊκό θώκο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν απόψε για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του πάρε-δώσε για τα ανώτατα αξιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ.
Ο Σέφτσοβιτς, που έχει σπουδάσει στη Μόσχα, είναι Επίτροπος από το 2009 και κατά την τρέχουσα περίοδο είναι υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Υποστηρίχθηκε από το Smer, το αριστερό κόμμα που κυριαρχεί στη σλοβακική πολιτική από το 2006, στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας τον Μάρτιο, αλλά έχασε από τη φιλελεύθερη δικηγόρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που εξελέγη εν μέσω ενός κύματος λαϊκής οργής για τη διαφθορά.
Σε εκείνες τις εκλογές δήλωσε ότι ήθελε να αγωνιστεί απέναντι στο αυξανόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Σέφτσοβιτς είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν αλλά αργότερα αποσύρθηκε και στήριξε τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, συνάδελφό του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Στις Βρυξέλλες, ο Σέφτσοβιτς δεν φαίνεται προσώρας να έχει ισχυρές πιθανότητες.
Το παζάρι για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ, που θα λαμβάνει υπόψη εθνικά συμφέροντα, κομματικές γραμμές και ζητήματα φύλου, θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.
Ήδη στον ορίζοντα διαγράφεται μια αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο, όπου οι επικεφαλής των περισσότερων πολιτικών ομάδων θέλουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν εκείνον που θα επιλέξει το Κοινοβούλιο για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Άλλα ονόματα τα οποία αναφέρονται για τον θώκο του προέδρου της Κοιμισιόν, είναι αυτά του Τίμερμανς, που έχει ήδη προταθεί από τους Σοσιαλιστές ως ο υποψήφιός τους, και του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ.