Έκκληση στην Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα έκανε μέσω του γερμανικού Τύπου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Ο Μπάιντεν θα έχει αύριο συνομιλίες για τη σύγκρουση στη Συρία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι και τον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί επίσης στη Γαλλία και τη Βρετανία και θα έχει συνομιλίες με τους αξιωματούχους αυτούς στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγο αφότου ο αλ Χάτιμπ δέχτηκε έντονες επικρίσεις επειδή δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο με εκπροσώπους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου χωρίς να θέτει ως όρο την παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Δευτέρα ο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Τρίτη στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.