Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ δήλωσε χθες έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο με εκπροσώπους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υπό προϋποθέσεις, σε ένα κείμενό του που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

«Ως δείγμα καλής θέλησης προς μια πολιτική λύση στην κρίση και για να ανοίξει ο δρόμος για μια μεταβατική περίοδο που θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία, ανακοινώνω ότι είναι έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος στο Κάιρο, την Τυνησία ή την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο Χάτιμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή διότι «η επανάσταση συνεχίζεται και δεν τίθεται πλέον το ζήτημα να κερδίσουμε χρόνο την ώρα που οι Σύροι πολίτες ζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση» από τότε που ξέσπασε η εξέγερση τον Μάρτιο του 2011.

Ο επικεφαλής του Συνασπισμού έθεσε όμως δύο όρους: την απελευθέρωση «των 160.000 ανθρώπων» που κρατούνται στο πλαίσιο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος και την ανανέωση των διαβατηρίων των Σύρων του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν παρανόμως τη χώρα, ώστε να μην συλληφθούν μόλις επιστρέψουν.

«Ενημερώθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι το καθεστώς στη Συρία κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο», όμως «δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα συμβιβασμό όσον αφορά την ελευθερία για την οποία ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά με το αίμα του, οπότε θέτω όρους προτού συζητήσουμε απευθείας με εκπροσώπους του καθεστώτος», επεσήμανε ο Χάτιμπ.

Ο ίδιος εκτίμησε στη συνέχεια ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ένα καθεστώς που σκοτώνει παιδιά, επιτίθεται σε φούρνους, βομβαρδίζει πανεπιστήμια, καταστρέφει τις υποδομές της Συρίας και δολοφονεί αθώους».

Ο Άσαντ είχε προτείνει στις αρχές Ιανουαρίου ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο προέβλεπε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στη Δαμασκό.

Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάτι τέτοιο και έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση την αποχώρηση του σύρου προέδρου.

Η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για αυτόν τον διάλογο, ενώ οι αρχές πρόσφατα αύξησαν τις εκκλήσεις τους για επιστροφή στη Συρία των αντιφρονούντων και των προσφύγων, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους παράσχουν όλες τις εγγυήσεις ώστε να μην ανησυχούν για την τύχη τους.