Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησαν σήμερα την απελευθέρωση 14 ιρανών δημοσιογράφων που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης του κινήματος των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι συνελήφθησαν πρόσφατα γιατί συνεργάστηκαν με ξένα μέσα ενημέρωσης.
Αυτό το κύμα συλλήψεων «είναι αποτέλεσμα των δρακόντειων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην εργασία των δημοσιογράφων οι οποίοι παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και των οποίων απαιτείται η χαλάρωση», δήλωσε η Αν Χάρισον, η υποδιευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Για το Παρατηρητήριο οι συλλήψεις αυτές δείχνουν να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας καταστολής με στόχο να σιωπήσουν οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.
«Οι ιρανοί εισαγγελείς δεν εξήγησαν σε ποιο μέτρο οι σχέσεις ενός δημοσιογράφου με ξένα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση συνιστούν εγκληματική πράξη», κατήγγειλε η Σάρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, οι δημοσιογράφοι αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για «συνεργασία με τα αντεπαναστατικά μέσα ενημέρωσης που εκπέμπουν τα προγράμματά τους στα περσικά». Τα ξένα μέσα ενημέρωσης όπως το BBC Persian, Voice of America, Radio Free Europe/ Radio Liberty’s Radio Farda, κατηγορούνται από την Τεχεράνη ότι μετέχουν στη δυτική «συνωμοσία» για την αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος.
Ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσέινι, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, εξήγησε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι «δεν συνελήφθησαν, απλώς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις. Ορισμένοι ίσως παρασύρθηκαν σε αυτό το δρόμο ακουσίως».
Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ δύο ακόμη συνάδελφοί τους είχαν συλληφθεί την προηγουμένη. Εργάζονται για τις μεταρρυθμιστικές εφημερίδες Shargh, Arman, Bahar και Etemad και την εβδομαδιαία μεταρρυθμιστική Aseman και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ilna, ειδικευμένο σε εργασιακά θέματα. Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι ένας από τους συλληφθέντες δημοσιογράφους ο Μοταχαρέχ Σαφίεϊ, έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των δημοσιογράφων (CPJ) 45 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στο Ιράν το Δεκέμβριο του 2012. Αρκετές εφημερίδες έκλεισαν επίσης τα τελευταία χρόνια με απόφαση της ελεγχόμενης από τους συντηρητικούς δικαιοσύνης.