Με την παρουσία εκπροσώπων των περισσότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιας κατόχου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και whistleblowers που πρωταγωνίστησαν στην αποκάλυψη θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος, απονεμήθηκε χτες βράδυ το βραβείο «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια» σε τρεις προσωπικότητες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Στρασβούργο και της οποίας εμπνευστής είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρει την απόφαση να αναλάβει το ίδιο την απονομή του βραβείου προς τιμήν της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα, αλλά επειδή εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της, εγώ και η πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) αναλάβαμε την απονομή του για δεύτερη χρονιά. Όταν το Κοινοβούλιο το αποφασίσει, θα το παραδώσουμε, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και δε θα χρησιμοποιηθεί για επεμβάσεις στα εσωτερικά τρίτων χωρών», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κούλογλου.
Επίσης, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια οδηγία για τη δραστική προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, «μετά από πίεση δική μας των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων», πρόσθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, εξηγώντας ότι το κλίμα ήταν ευνοϊκό για μια τέτοια οδηγία, εξαιτίας των σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει χάρη στους whistleblowers – Panama Leaks, Lux Leaks, Wiki Leaks, Football Leaks- με αποτέλεσμα να δουν θετικά μια τέτοια νομοθεσία και άλλες ομάδες. «Στην αποψινή εκδήλωσή μας συμμετείχαν και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, καθώς και από τους Σοσιαλιστές. Είναι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί, παρά τις πολιτικές διαφωνίες», υπογραμμίζει ο κ. Κούλογλου.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην ιρανικής καταγωγής, Γιασμίν Μοταρζεμί, η οποία μετά από πολύχρονη εργασία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Nestle αποκάλυψε πληροφορίες για τη διατροφική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία για τις οποίες «υπέστη τα πάνδεινα», όπως είπε χαρακτηριστικά και ταλαιπωρήθηκε οκτώ χρόνια στα δικαστήρια και μάλιστα στην Ελβετία, «μια χώρα που έχει τη φήμη ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία η ανθρώπινη ζωή μετράει», δήλωσε η Γιασμίν, παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Ρούι Πίντο, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα Football Leaks και ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις πορτογαλικές φυλακές. Είναι αυτός που μέσω της ιστοσελίδας του αποκάλυψε τα τεράστια ποσά φοροδιαφυγής που κινούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου και αφορούν μεγάλα συμβόλαια, ακόμη και στημένα παιγνίδια. Οι αποκαλύψεις του κίνησαν σειρά δικαστικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον μεγάλων ονομάτων του αθλήματος, αλλά ο ίδιος κατηγορείται τώρα ότι απέκτησε παράνομα τις πληροφορίες κάνοντας hacking και εκφράζει φόβους για την ασφάλειά του στη φυλακή.
«Ο Ρούι Πίντο υποστηρίζει το ποδόσφαιρο, όχι τα λεφτά», δήλωσε ο Αντουάν Ντελτούρ, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και ο ίδιος στην υπόθεση Lux Leaks, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του. «Είμαστε 100% αλληλέγγυοι μαζί του», πρόσθεσε.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, στον πρωταγωνιστή των Wikileaks, ο οποίος πριν λίγες μέρες παραδόθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στην οποία είχε καταφύγει, στις Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, λίγο πριν συλληφθεί, ο Ασάνζ είπε ότι «φοβάται ότι ο Ισημερινός προετοιμάζει το έδαφος για την παραβίαση του ασύλου και την παράδοσή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Ασάνζ, η Μαϊρέντ Μαγκουάιρ, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης. «Ο Ασάνζ μας τοποθετεί με τη στάση του απέναντι στο ερώτημα: είναι σωστό ή λάθος να πούμε την αλήθεια» και η δική του απάντηση ήταν «πρέπει να μιλήσω», είπε στην ομιλία η κ. Μαγκουάιρ.
«Αν σιωπήσουμε για τον Ασάνζ, θα σιωπήσουμε για όλους», δήλωσε μια ακόμη παρούσα whistleblower, η Στεφανί Ζιμπό, η οποία βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις για την UBS στη Γαλλία. Και επικαλούμενη μια ρήση του Αϊνστάιν, είπε ότι «ο κόσμος δεν θα καταστραφεί απ’ αυτούς που κάνουν κακό, αλλά απ’ αυτούς που δεν κάνουν τίποτα»
Ο κ. Κούλογλου χαρακτήρισε το θέμα του Τζούλιαν Ασάνζ «πολύ σημαντικό» και το αίτημα εκφράζεται μέσα από το βραβείο είναι «να μην παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αφεθεί ελεύθερος». Είναι πολίτης της Αυστραλίας και όχι Αμερικανός πολίτης, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «παρόλα αυτά οι ΗΠΑ ζητούν να εκδοθεί εκεί, πράγμα που αν γίνει θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο πρωτοφανές. Δημιουργείται δηλαδή το δικαίωμα, αν μια χώρα αισθάνεται ότι απειλείται, επειδή δημοσιογράφος μιας άλλης χώρας κάνει αποκαλύψεις για τη δράση της, να τον συλλάβει και αυτό δεν έχει ξαναγίνει».
Στο πάνελ της εφορευτικής επιτροπής προήδρευσε η πρόεδρος του GUE / NGL Γκάμπι Τσίμερ και συμμετείχαν, η δημοσιογράφους και ακαδημαϊκός, Σούελετ Ντρέιφους, με ειδίκευση στους whistleblowers, η Στεφανί Ζιμπό whistleblower, η δημοσιογράφος του Alpha TV, Γιάννα Παπαδάκου, ο Ούρμπαν Μιγκέλ ευρωβουλευτής της GUE/NGL και φυσικά ο Στέλιος Κούλογλου.
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση, από τον λογαριασμό του κ. Κούλογλου στο Facebook: