Πενήντα δύο εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ιαπωνική αεροπορική εταιρία All Nippon Airways (ΑΝΑ), λόγω της καθήλωσης του στόλου της των 17 Boeing 787
«Λαμβάνοντας υπόψη το συμβάν που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου σε ένα από τα αεροσκάφη μας και την αναστολή της εκμετάλλευσης των αεροσκαφών Boeing 787, επανεξετάσαμε το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων», ανακοίνωσε η εταιρία.
Η ΑΝΑ, που ήταν η πρώτη εταιρία η οποία χρησιμοποίησε το Dreamliner στα τέλη του 2011, διευκρίνισε ότι η ακύρωση 44 εσωτερικών πτήσεων (εκ των οποίων 28 το Σάββατο) και 8 διεθνών (δύο το Σάββατο) θα επηρεάσει 7.100 επιβάτες.
Η εταιρία καθήλωσε τα αεροσκάφη αυτά και από την Τετάρτη ακύρωσε τις πτήσεις της μετά την επείγουσα προσγείωση την ίδια ημέρα ενός αεροσκάφους της σε αεροδρόμιο της νότιας Ιαπωνίας λόγω σοβαρού προβλήματος στη μπαταρία ιόντων λιθίου.
Το συμβάν αυτό και ένα αντίστοιχο μια ημέρα νωρίτερα σε ίδιου τύπου αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL) οδήγησαν τις αμερικανικές, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν την καθήλωση των Boeing 787 όσο η ασφάλεια του ηλεκτρικού της συστήματος δεν είναι εγγυημένη.
Η ΑΝΑ, που άρχισε να εκμεταλλεύεται εντατικά το Dreamliner, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει πτήσεις καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη για να τα αντικαταστήσει. Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την αναστολή των πτήσεων για τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 του Ιανουαρίου, καθώς δεν θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη μέχρι τότε.
Έρευνες διεξάγονται για να αποσαφηνιστεί το πρόβλημα, αλλά ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος δεδομένης της πολυπλοκότητας του ηλεκτρικού συστήματος (το οποίο ανέπτυξε ο γαλλικός όμιλος Thales) και στο οποίο εντάχθηκε μπαταρία (κατασκευασμένη από την ιαπωνική εταιρία GS Yuasa).
Η JAL που διαθέτει 7 Boeing 787 Dreamliner ακύρωσε επίσης διεθνείς πτήσεις της. Μαζί με την ΑΝΑ που έχει 17 όμοια αεροσκάφη διαθέτουν σχεδόν τα μισά από τα 50 αεροσκάφη αυτού του τύπου που εκτελούν πτήσεις παγκοσμίως.
Η έρευνα για τα προβλήματα του Dreamliner εντατικοποιήθηκαν σήμερα με την άφιξη στην Ιαπωνία αμερικανών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επιθεωρήσουν το ηλεκτρικό σύστημά του.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η αμερικανική αρχή του αεροπορικού τομέα, και αργότερα οι αντίστοιχες της Ιαπωνίας και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών απαγόρευσαν μέχρι νεοτέρας την εκμετάλλευση των Μπόινγκ 787.
«Η ομάδα της Αμερικανικής Υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NSTB), υπό την επιθεωρήτρια Λορέντα Γουάρντ έφθασε στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου της νότιας Ιαπωνίας για να συμμετάσχει στην έρευνα. της καθήλωσης του στόλου της των 17 Boeing 787», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας αεροπορικής ασφάλειας Μαμόρου Τακαχάσι.
Οι ΗΠΑ άρχισαν έρευνα σε βάθος για το Dreamliner, μετά την εμφάνιση σειράς προβλημάτων σε όμοια αεροσκάφη των ιαπωνικών αερογραμμών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στη μπαταρία. Οι έρευνες επικεντρώνονται σήμερα σε αυτό τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Η μπαταρία που αφαιρέθηκε από το αεροσκάφος είχε υποστεί ιδιαίτερα εμφανείς ζημιές, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ: είχε μαυρίσει, παραμορφωθεί και χάσει μεγάλη ποσότητα του εύφλεκτου ηλεκτρολυτικού υγρού.
Οι ιάπωνες ειδικοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραιτήτως εσωτερικό της μπαταρίας, αλλά αυτή ίσως υπερθερμάνθηκε αντιδρώντας σε μια πολύ ισχυρή φόρτιση ή άλλο ακατάλληλο χειρισμό που οφείλετο στο υλικό γύρω από αυτήν.