Ο γαλλικός Τύπος επισημαίνει την σκληρή στάση του Αλγερίου στη στρατιωτική επέμβαση στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας και θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης με τις ένοπλες ιλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην ζώνη του Σάχελ.
«Το Αλγέρι επέλεξε χθες τη στρατιωτική βία», γράφει η Le Figaro. Υπό τον τίτλο «Η σύλληψη των ομήρων λαμβάνει δραματική εξέλιξη» η εφημερίδα γράφει: «Εδώ και μήνες, η Γαλλία κρούει τον κώδωνα. Η Αλγερία τελικά ανέλαβε δράση». H Le Figaro τάσσεται υπέρ μίας κοινής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ (Aqmi), «διότι είναι πλέον αδύνατον να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί η επέκταση των εξτρεμιστών στο σύνολο της περιοχής του Σάχελ».
Η Liberation θεωρεί ότι τα πρώτα δείγματα που δίνει η Αλγερία είναι θετικά. «Για πρώτη φορά έδωσε την άδεια για τη χρήση του εναερίου χώρου της από γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και διαβεβαιώνει ότι έχει κλείσει τα εκτεταμένα κοινά σύνορά της με το Μαλί». Σύμφωνα με την εφημερίδα «εάν υπάρξουν και άλλα χειροπιαστά στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν αυτήν την σκληρή πολιτική, θα πρόκειται για καμπή, αν όχι για ρήξη».
Η Le Parisien/Aujourd’hui εξηγεί γιατί το Αλγέρι επέλεξε τη βία. «Απέναντι στους τρομοκράτες, το αλγερινό καθεστώς, υπό το φάσμα του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του ’90 που άφησε πίσω του 150.000 νεκρούς, αναλαμβάνει πάντα δράση με ακραία σκληρότητα. Και χτυπά με ταχύτητα και σφοδρότητα, χωρίς να αφήσει το παραμικρό περιθώριο διαπραγμάτευσης σε ισλαμιστές που και εκείνοι είναι έτοιμοι να σκοτωθούν ως καμικάζι».
«Τραγωδία στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου», είναι ο τίτλος της Humanite σύμφωνα με την οποία, «η θεαματική σύλληψη ομήρων στο Ιν Αμένας επιβεβαιώνει τους φόβους μετατροπής της σύγκρουσης στο Μαλί σε περιφερειακή σύρραξη». Η εφημερίδα θεωρεί ότι η δράση των γαλλικών και αφρικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαλί δεν θα έχει νόημα, εάν δεν συνδυασθεί με την ανακατανομή των φυσικών πόρων στην Αφρική.
«Ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα είχε άλλη επιλογή;», αναρωτιέται η La Nouvelle Republique du Centre-ouest. «Το Αλγέρι δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία όταν η κρίση του Μαλί μπορεί να προκαλέσει σειρά συλλήψεων ομήρων και όταν ο κίνδυνος είναι παρών σε ολόκληρη τη Σαχάρα, την οποία στην πραγματικότητα είναι ανίκανο να ελέγξει».
«Εάν προστεθεί το χθεσινό ηλεκτροσόκ που υπέστησαν οι δυτικές και ασιατικές χώρες από τη σύλληψη των ομήρων και την τραγική της κατάληξη, η γαλλική μοναξιά στο Μαλί μπορεί να αμβλυνθεί», γράφει η Sud-Ouest.
«Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, έχουν αρκεσθεί στην ελάχιστη συμμετοχή, πίσω από τη Γαλλία…η τεράστια επιχείρηση της σύλληψης των ομήρων θα τις πείσει ότι η Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ απειλεί σήμερα πολύ περισσότερο την ασφάλειά μας από ό,τι οι ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».