Αρχίζει απόψε η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου με την πρώτη διακαναλική παρουσία των τριών βασικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα με θέμα την οικονομία.
Το μνημόνιο, όπως και η οικονομία εν γένει, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική εκστρατεία και φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των πολιτών. Στην κοινωνία διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση, που αντιμετωπίζει αρνητικά τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο, ενώ θεωρούν πως μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.
Σύμφωνα τη δημοσκόπηση της RAI Consultants, που διενεργήθη για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», το 30% συνδέει την ψήφο του με το μνημόνιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που δημοσιεύονται σήμερα, αυτό το ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει σε αυτή τη φάση τους αντιμνημονιακούς. Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη παρουσιάζεται τριχοτομημένη, όταν ερωτάται εάν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Το 34% τάσσεται «υπέρ», το 29% «κατά» και ένα ποσοστό 33% δεν είναι «ούτε υπέρ ούτε κατά».
Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων ενδέχεται να διαφοροποιήσουν το σκηνικό. Κυρίως λόγω του σκηνικού αβεβαιότητας και αναβλητικότητας που υπάρχει (το ραντεβού της 21ης Ιανουαρίου στο Eurogroup χάνεται, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα υπογράψει το μνημόνιο). Καθοριστικό θα είναι επίσης το αποτέλεσμα, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον οίκο Pimco για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.
Για την επόμενη ημέρα από την υπογραφή του μνημονίου, η στάση των πολιτών είναι σαφής:
● το 42% εκτιμά πως η κατάσταση θα είναι χειρότερη στην Κύπρο μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
● το 36% θεωρεί πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα
● το 14% υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα είναι η ίδια και μετά την υπογραφή του Μνημονίου
Στο μεταξύ, οι πολίτες τοποθετούνται και σε σχέση με τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ διατηρεί τα ποσοστά του υψηλά, το ΑΚΕΛ πληρώνει τη φθορά της εξουσίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται χαμηλά, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Στην αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση οι τρεις υποψήφιοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων των καναλιών: ΡΙΚ, ΑΝΤ1, Σίγμα και Μέγα.
Η διαδικασία της συζήτησης, η μεθοδολογία υποβολής ερωτήσεων και ο χρόνος των απαντήσεων, καθορίστηκαν σε σύσκεψη στο ΡΙΚ, των διευθυντών ειδήσεων των καναλιών και εκπροσώπων των υποψηφίων. Βασικός κανόνας των συζητήσεων είναι ότι η κάθε ερώτηση θα διαρκεί τριάντα δευτερόλεπτα και ο υποψήφιος θα έχει δύο λεπτά για να απαντήσει. Ο δημοσιογράφος θα έχει δεκαπέντε δευτερόλεπτα για διευκρινιστική ερώτηση και ο υποψήφιος δεκαπέντε δευτερόλεπτα για διευκρινιστική απάντηση.
Θα γίνουν τέσσερις κύκλοι ερωτήσεων, διάρκειας δεκαοκτώ λεπτών ο καθένας, με δύο ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, και τέσσερις εξάλεπτοι κύκλοι συζητήσεων. Στις 28 Ιανουαρίου, θα γίνει η δεύτερη διακαναλική συνάντηση των τριών υποψηφίων με θέμα το Κυπριακό και στις 11 Φεβρουαρίου η τρίτη, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία.
Το επιτελείο του κ. Γιώργου Λιλλήκα είχε ζητήσει, αλλά δεν έγινε αποδεκτό, οι συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων να γίνουν ανά ζεύγη. Έτσι, υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Λιλλήκα, οι πολίτες θα μπορούσαν να κρίνουν καλύτερα τους τρείς υποψηφίους.