Η μείωση του ελλείμματος δείχνει ότι η πολιτική λιτότητας για την δημοσιονομική εξυγίανση της Σλοβενίας έχει θετικά αποτελέσματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα, στο εορταστικό μήνυμά του, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο σημάδι που προοιωνίζεται την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Για πρώτη φορά από το 2009, από τότε που η Σλοβενία βρίσκεται στον μηχανισμό ελέγχου της Ε.Ε. για υπερβολικό έλλειμμα, το κράτος έδωσε σημάδια ότι στο πεδίο αυτό «κάτι καλό συμβαίνει», εκτίμησε ο κ. Γιάνσα.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν θετικά επειδή, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2011, υπήρξε έγκριση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία η Βουλή επικύρωσε ομόφωνα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει «να ξεκινήσει η έξοδος από την κρίση» αρκεί να βοηθήσει και η αντιπολίτευση, δίνοντας την πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την ένταξη του χρυσού δημοσιονομικού κανόνα για το μέγιστο επιτρεπτό όριο δανεισμού, στο Σύνταγμα, και με την άρση των απειλών της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το νόμο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

«Η ανάκαμψη θα αρχίσει όταν αυξηθεί ξανά ο αριθμός των απασχολούμενων, κάτι που μπορεί να αναμένεται όταν έρθουν ξένοι επενδυτές, τους οποίους τώρα αποτρέπει η άκαμπτη αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Γιάνσα.
Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του ξεχώρισε «τα “κακά” δάνεια που χορηγούσαν στο παρελθόν τράπεζες κρατικής ιδιοκτησίας».