Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσαν επίθεση στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους διότι ψήφισαν κατά της επικύρωσης της συμφωνίας για την φορολόγηση των καταθέσεων γερμανών πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ υπολογίζει πως εάν η συμφωνία κυρωνόταν κι εφαρμοζόταν, το γερμανικό δημόσιο θα είχε έσοδα 10 δισ. ευρώ.

«Εμείς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση είχαμε αποδώσει μεγάλη σημασία στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συμπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστήθηκε για να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο σώματα της γερμανικής βουλής απέτυχε να συμφωνήσει χθες για την επικύρωση της φορολογικής συμφωνίας.

Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών εξέφρασε, παράλληλα, την λύπη της για το αποτέλεσμα αυτό στη Γερμανία.

«Σημαίνει ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να εφαρμοστεί μια λύση που αποτελεί για όλες τις πλευρές μια δίκαιη, βέλτιστη και βιώσιμη λύση ώστε να επιλυθούν οριστικά τα διμερή φορολογικά ζητήματα», ανέφερε η Ένωση.

Αφού εγκρίθηκε στην Μπούντεσταγκ η φορολογική συμφωνία απορρίφθηκε από την Μπούντεσρατ, την άνω βουλή, όπου ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν έχει την πλειοψηφία.

Η απόρριψη της συμφωνίας από την επιτροπή σημαίνει πως το ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.

Ο Ράινερ Μπρίντερλε, ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε προεκλογικού χαρακτήρα τακτικισμούς μην επικυρώνοντας τη συμφωνία αυτή. Το FDP είναι ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.