Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον θάνατο του Αμερικανού ναύτη που φωτογραφήθηκε να αγκαλιάζει και να φιλά μια νεαρή γυναίκα στην Τάιμς Σκουέρ μόλις ανακοινώθηκε η λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ένα φιλί που πέρασε στην αθανασία μέσα από μια φωτογραφία, το άγαλμα που παρουσιάζει αυτό το περιστατικό βανδαλίστηκε με ένα γκράφιτι που έγραφε #MeToo.
Γραμμένο με κόκκινη μπογιά το σύνθημα καλύπτει ολόκληρη την αριστερή γάμπα της ντυμένης στα λευκά νεαρής γυναίκας, σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη η αστυνομία της Σαρασότα στην πολιτεία της Φλόριντα.
Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, εικονίζεται στη φωτογραφία στην αγκαλιά ενός ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που, τρελός από χαρά, τη φιλά με πάθος στο στόμα, μέσα στη μέση του δρόμου.
Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άλφρεντ Άιζενστατ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για πολλούς η εικόνα του Μεντόνσα να φιλά την Φρίντμαν αντιπροσωπεύει την ευφορία που ένιωσαν όλοι στις ΗΠΑ την ημέρα που παραδόθηκε η Ιαπωνία.
Ωστόσο πιο πρόσφατα κάποιοι επεσήμαναν ότι η εικόνα και το άγαλμα παρουσιάζουν μια πράξη σεξουαλικής επίθεσης, καθώς ο Μεντόνσα δεν είχε τη συγκατάθεση της Φρίντμαν για να τη φιλήσει.
Σε συνέντευξή της το 2005 για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων η Φρίντμαν είχε δηλώσει ότι δεν ήταν δική της επιλογή να τη φιλήσει ο Μεντόνσα και ότι εκείνος «την άρπαξε».
«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε» το τέλος του πολέμου, σχολίασε. «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι ο Μεντόνσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να τη σφίξει στην αγκαλιά του.
Το άγαλμα έχει ονομαστεί «Άνευ όρων παράδοση» και το είχε δανείσει στη Σαρασότα το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα The Sculpture Foundation, η έδρα του οποίου είναι στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια.
Η αστυνομία της Σαρασότα εκτίμησε στα 1.000 δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο άγαλμα, ενώ πρόσθεσε ότι το σημείο δεν παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει βίντεο από τον βανδαλισμό ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας.
Μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το βανδαλισμένο άγαλμα οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες, με πολλούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γκράφιτι και τον υπαινιγμό ότι το φιλί ήταν σεξουαλική επίθεση.
«Το άγαλμα αντιπροσωπεύει μια περίοδο που πολλοί σήμερα δεν μπορούν να κατανοήσουν», έγραψε κάποιος στο Facebook. «Όλη η χώρα γιόρταζε το τέλος του πολέμου».
Κάποιος άλλος εκτίμησε ότι ο βανδαλισμός δείχνει έλλειψη σεβασμού μετά τον πρόσφατο θάνατο του Μεντόνσα.
Ωστόσο υπήρχαν και αυτοί που θεώρησαν δικαιολογημένο το γκράφιτι. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η γυναίκα νιώθει θύμα, όμως στην πραγματικότητα ήταν μια ανεπιθύμητη, απρόκλητη σεξουαλική ενέργεια», έγραψε κάποιος.
Εξάλλου ένας χρήστης του Facebook ζήτησε από τις αρχές της Σαρασότα να αφαιρέσουν το άγαλμα.