Κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δήλωσε ότι υποστηρίζει η Κίνα.

Και αυτό μετά τις έμμεσες κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος των ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν ένα κείμενο απόφασης που υποστηρίζεται από τις αραβικές χώρες και ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο διανεμήθηκε στα κράτη μέλη.

«Ελπίζουμε ότι κάθε ενέργεια της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα υποστηρίξει την εκεχειρία στη Γάζα και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Κίνα εκτιμά και υποστηρίζει τις θετικές προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και του Αραβικού Συνδέσμου για το θέμα αυτό», είπε η Χούα Τσουνίινγκ, η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλώνουν υπέρ μιας εκεχειρίας στη Γάζα, αλλά δεν καταλήγουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε σήμερα από το Κάιρο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Γάζα να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ δεν θα εγκρίνουν κείμενο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απειλεί να πλήξει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η πρεσβευτής τους στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατηγόρησε έμμεσα τις ΗΠΑ, ότι μπλοκάρουν ένα κείμενο απόφασης που υποστηρίζεται από τις αραβικές χώρες και ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.