Και πάνω που λέγαμε ότι ως ανθρωπότητα έχουμε απαλλαγεί από τον ανορθολογικό τρόπο σκέψης και τις υπερφυσικές ιδιότητες των αντικειμένων, συμβαίνουν αυτά…
Η εγκαθίδρυση του ορθού λόγου και του επιστημονικού πνεύματος μάλλον δεν συνέβη ποτέ στον κόσμο.
Φαίνεται ότι όλοι έχουμε τα τρωτά μας σημεία, τα οποία μεγεθύνονται και γίνονται κοινός τόπος για τις κοινωνίες.
Οι δεισιδαιμονίες δεν μας έχουν εγκαταλείψει λοιπόν ολότελα ως μεμονωμένα άτομα, πόσο μάλλον ως κοινωνικά σύνολα.
Όταν όμως κυβερνήσεις και δικαστικές αίθουσες συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο το τοπίο, κάνοντας τη διαχωριστική γραμμή πραγματικότητας και φαντασίας να φαντάζει θολή, τα πράγματα γίνονται… τραγελαφικά!
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας φοβάται τις μάγισσες
Η μαγεία και η μαγγανεία αποτελεί ακόμα και σήμερα «βαριά βιομηχανία» για τη Ρουμανία, με τους ιθύνοντες της χώρας να στηρίζουν τις μεταφυσικές αυτές πρακτικές. Το 2010 μάλιστα η κυβέρνηση της χώρας έφερε σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το οποίο η μαγεία θα γινόταν νόμιμο επάγγελμα(!), με τους λογής μάγους και μάγισσες να πληρώνουν πλέον φόρο ως… ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η ρουμανική βουλή απέρριψε αρχικά την τροπολογία, όχι βέβαια για τον προφανή λόγο που θα περίμενε κανείς: τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβήθηκαν την αντίδραση των μαγισσών και τις ενδεχόμενες κατάρες από τη φορολόγηση του «επαγγέλματός» τους.
Όσο βέβαια η κρίση χτυπούσε ολοένα και περισσότερο τη χώρα, ο νόμος πέρασε τελικά, καθώς η αποσόβηση της οικονομικής καταστροφής θεωρήθηκε σημαντικότερη από τις κατάρες των μαγισσών. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση το «τράβηξε» ακόμα περισσότερο, προτείνοντας και νέες τροπολογίες για τη μαγεία, σύμφωνα με τις οποίες αν οι προβλέψεις των μαγισσών δεν επαληθευτούν, τότε θα υπόκεινται σε πρόστιμα, ακόμα και σε ποινή φυλάκισης…
Το πρώτο επίσημα στοιχειωμένο σπίτι της Νέας Υόρκης
Ποιος θα περίμενε ότι στη μοντέρνα εποχή μας θα μιλούσαμε ακόμα για στοιχειωμένα σπίτια και φαντάσματα; Κι όμως! Το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχει άλλη άποψη: το 1991, το ανώτατο δικαστικό σώμα της πόλης ανακήρυξε σπίτι επίσημα στοιχειωμένο…
Το φιάσκο ξεκίνησε το 1989, όταν ο Jeffrey και η Patrice Stambovsky αγόρασαν μια έπαυλη 18 δωματίων από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια, Helen Ackley, για 650.000 δολάρια. Οι νέοι κάτοικοι του σπιτιού έμαθαν βέβαια σύντομα ότι η έπαυλη έκρυβε κάποια μυστικά, υπερφυσικά μυστικά!
Οι Stambovsky θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν από την αγοραπωλησία και έσυραν την Ackley στο δικαστήριο, με τον ισχυρισμό ότι απέκρυψε από το ζεύγος τα φαντάσματα που κατοικούσαν εντός. Το δικαστήριο απέρριψε βέβαια την υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο που ανέλαβε την έφεση του ζεύγους το δικαίωσε: κήρυξε την πώληση παράνομη, καθώς η προηγούμενη ιδιοκτήτρια απέκρυψε ζωτικές πληροφορίες για το στοιχειωμένο σπίτι! Η απόφαση θεωρείται πλέον δεδικασμένο και για άλλες υποθέσεις στοιχειωμένων σπιτιών που εκκρεμούν…
Η ινδική κυβέρνηση έκρινε νόμιμη την αστρολογία
Το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης αποφάσισε ότι η αστρολογία είναι «επιστήμη»(!) και όχι πρακτική που ανήκει σε παρελθούσες εποχές. Τι κι αν οι αστρονόμοι της χώρας οδύρονταν γοερά έξω από την αίθουσα; Ποιοι είναι αυτοί για να ξέρουν!
Η δικαστική απόφαση ήρθε μάλιστα να ταράξει τα νερά της διαμάχης αστρονομίας και αστρολογίας, καθώς η αστρολογία έχει ισχυρό έρεισμα στην ινδική κοινωνία. Ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού διαστημικής έρευνας της Ινδίας δήλωσε μάλιστα για την υπόθεση ότι εξαιτίας της δημοτικότητας που απολαμβάνει η αστρολογία στη χώρα, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το επιστημονικό έργο των αστρονόμων.
Παρά την ακαδημαϊκή μήνη βέβαια, με τον επιστημονικό κόσμο της Ινδίας να αντιδρά έντονα, η απόφαση συνεχίζει να ισχύει, κάτι που σημαίνει ότι ινδικά πανεπιστήμια έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην αστρολογία. Επιστημονικές «διαπιστεύσεις» δηλαδή στον κομπογιαννιτισμό…
Η κυβέρνηση της Κίνας ξοδεύει εκατομμύρια στο Φενγκ Σούι
Το Φενγκ Σούι, η πανάρχαιη κινεζική πρακτική της «καλής ενέργειας», είχε απαγορευτεί στην Κίνα τη δεκαετία του ’60, όταν ο Μάο εγκαθίδρυσε τη διακυβέρνησή του. Η παράδοση αναστήθηκε ωστόσο έκτοτε, με το κινεζικό κράτος να έχει ήδη πληρώσει αποζημιώσεις πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρώπους που «διαταράχθηκε» το Φενγκ Σούι τους εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών!
Φαίνεται λοιπόν ότι τα έργα υποδομής και τα εργοτάξια καταστρέφουν την ομαλή ροή του «qi» στα γειτονικά κτίρια, με τα θύματα της ανοικοδόμησης να απαιτούν αποζημιώσεις -και να τις παίρνουν κιόλας- για την ανυπολόγιστη ζημιά που γίνεται στην… αύρα τους.
Δρόμοι, τούνελ, γέφυρες και άλλα μεγάλα έργα υποδομής διαταράσσουν λοιπόν την καλή ενέργεια των ανθρώπων που κατοικούν στις γύρω περιοχές και η κινεζική κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από ευτυχής να βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει αποζημιώσεις, αλλά και «καθαρισμό» των εργοταξίων από τους δασκάλους του Φενγκ Σούι…
Η ανοικοδόμηση απαγορεύεται σε νεραϊδο-περιοχές της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας
Η κατασκευή δρόμων είναι από μόνο του ένα επίπονο έργο, οι οδοποιοί της Ιρλανδίας έχουν ωστόσο να σκεφτούν και κάτι ακόμα: πρέπει να σιγουρεύονται ότι ο δρόμος που ανοίγουν δεν περνά μέσα από τις περιοχές των νεράιδων!
Κι ενώ οι πλειονότητα των κατοίκων της χώρας δεν πιστεύει πλέον στους λαϊκούς μύθους των νεράιδων, είναι κοινή πρακτική να επανασχεδιάζονται δρόμοι και να απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων σε περιοχές όπου οι μελετητές τω νεραϊδο-πραγμάτων ισχυρίζονται ότι αποτελούν σημεία συνάντησης των νεράιδων της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τον λαογράφο Eddie Lenihan, οι συνέπειες της κατασκευής δρόμου μέσα σε νεραϊδο-περιοχή περιλαμβάνουν ατυχήματα, φρένα που δεν πιάνουν και οχήματα που συγκρούονται σαν τρελά…
Παρόμοια πρακτική υπάρχει μάλιστα και στην Ιρλανδία, εκεί ωστόσο οι νεράιδες αντικαθίστανται από… ξωτικά! Τα εκδικητικά αυτά πλάσματα (της φαντασίας) δεν συγχωρούν τη διατάραξη της καθημερινότητάς τους και τιμωρούν ανεπανόρθωτα οποιαδήποτε εισβολή στα εδάφη τους: δρόμοι επαναχαράσσονται με γνώμονα να μην περάσουν μέσα από τις περιοχές τους. Πρόσφατο μάλιστα περιστατικό «απέδειξε» την αλήθεια του γεγονότος: κατασκευή επαρχιακού δρόμου εγκαταλείφθηκε οριστικά εξαιτίας των συχνών βλαβών του μηχανολογικού εξοπλισμού και των ατυχημάτων των εργατών. Αστοχία υλικού; Όχι βέβαια, ξωτικά!