Αυξητική τάση παρουσιάζει κάθε χρόνο ο αθλητικός τουρισμός στην Κύπρο, που αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Ολοένα και περισσότεροι αθλητές από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης (Γερμανοί, Ελβετοί, Ολλανδοί, Γάλλοι) «ανακαλύπτουν» τα κλιματικά αλλά και μορφολογικά πλεονεκτήματα της μεγαλονήσου, και την επιλέγουν για τις προπονήσεις τους κατά τις ψυχρές περιόδους του χρόνου, οπότε στις χώρες τους είναι δύσκολη η προετοιμασία στο ύπαιθρο.
Όσον αφορά το στίβο, η αρχή έγινε το 2007 με τις ιδιαίτερες σχέσεις που ανέπτυξε η κυπριακή πλευρά με τη Γερμανική Ομοσπονδία Αθλητισμού, σε διαπροσωπικό κυρίως επίπεδο, μέσω του λειτουργού Μάρκετινγκ για τον Αθλητικό Τουρισμό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Νεόφυτου Χριστοδούλου.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η Γερμανική Ομοσπονδία να στείλει στην Κύπρο για χειμερινή προετοιμασία αρκετούς αθλητές των εθνικών της ομάδων ρίψεων (δισκοβολίας, ακοντισμού, σφαίρας, σφύρας), οι οποίοι μέχρι τότε προπονούνταν το χειμώνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ακολούθησαν αποστολές και άλλων αθλημάτων του στίβου, που κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010, με την αποστολή σχεδόν ολόκληρης της εθνικής ομάδας στίβου της Γερμανίας που μετέβη για προετοιμασία κυρίως στο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.).
Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του ΚΟΤ άρχισαν να προσελκύουν στην Κύπρο και πρωταθλητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για χειμερινή προπόνηση, η οποία είναι γνωστό πόσο μεγάλη σημασία έχει για τους αθλητές στίβου, αφού και οι επικεφαλής τους διαπίστωσαν πως οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για να αθληθούν το χειμώνα.
Έτσι, σταδιακά τούς ακολούθησαν κι άλλοι με αποτέλεσμα δεκάδες πλέον κεντροευρωπαίοι πρωταθλητές και εκατοντάδες άλλοι αθλητές να επιλέγουν την Κύπρο για την προετοιμασία τους ενόψει των μελλοντικών αθλητικών τους δραστηριοτήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, από άποψη προβολής αλλά και «αναζωογόνησης» του τουρισμού σε μια μέχρι πρότινος «νεκρή» για τα καταλύματα περίοδο.
Οι αρμόδιοι πάντως στην Κύπρο, δεν έμειναν απλά στις κλιματολογικές «ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Κύπρος, αλλά δημιούργησαν και κατάλληλες υποδομές σε διάφορα σημεία, κυρίως του όρους Τρόοδος, που είναι η καρδιά των δραστηριοτήτων τού εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.
Το σημαντικότερο ίσως ήταν η κατασκευή 57 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμου στο βουνό, καθώς και η διάνοιξη μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων για τζόκινγκ ή για πεζοπορία.
Τα παραπάνω και η ευρύτερη προβολή τους στο εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει «πόλος έλξης» απλών αθλητών αλλά και πολλών τουριστών που έχουν ως χόμπι την ποδηλασία, την πεζοπορία ή την ορειβασία οι οποίοι άρχισαν να μεταβαίνουν στην Κύπρο κατά τους μήνες που ο καιρός δεν ευνοεί την άθληση στις χώρες τους.
«Σημαντικά συνετέλεσε στην έλευση περιπατητών και ορειβατών και η συμμετοχή του ΚΟΤ σε εξειδικευμένη έκθεση της Γερμανίας για τον περιπατητικό και τον ορειβατικό τουρισμό, από όπου χιλιάδες επισκέπτες της μαθαίνουν για την εναλλακτική αυτή χειμωνιάτικη… ευκαιρία που υπάρχει γι αυτούς στην Κύπρο» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Χριστοδούλου, ιθύνων νους και πρωτεργάτης της όλης αυτής προσπάθειας που επιτελείται στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια.
«Στη Γερμανία, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ποδηλάτες. Πολλοί δε από αυτούς ασφαλώς αναζητούν τρόπους για να ασχοληθούν με το χόμπι τους ακόμη και το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες συχνά είναι απαγορευτικές στη χώρα τους.
Για αυτό η Κύπρος τούς προτείνει μια εναλλακτική λύση για τη χειμωνιάτικη άθλησή τους. Τα τελευταία χρόνια έρχεται συνεχώς για προετοιμασία, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα αργυρή ολυμπιονίκης της ορεινής ποδηλασίας στο Λονδίνο, Ζαμπίνε Σπιτς, η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη με τις συνθήκες και τις υποδομές που υπάρχουν» πρόσθεσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ποδηλάτες ευρωπαϊκών χωρών ξεκινούν την προετοιμασία τους στην Κύπρο το Φεβρουάριο, και μετά από προετοιμασία λίγων εβδομάδων συμμετέχουν σε αγώνες προπονητικού χαρακτήρα που είναι ενταγμένοι στο καλεντάρι της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας στους οποίους δοκιμάζουν τις… δυνάμεις τους.
Επειδή πολλές φορές το χειμώνα επικρατούν στον Τρόοδο αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι ξένοι ποδηλάτες, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της προετοιμασίας τους έχουν εντοπίσει και προτιμούν διάφορες εναλλακτικές διαδρομές, που ουσιαστικά είναι αγροτικοί δρόμοι μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, και όπως υποστηρίζουν, είναι ίσως καλύτερες ακόμη και από αυτές του Τροόδου, επειδή τους δίδεται η δυνατότητα να προπονηθούν σε ευθείες ή σε ανηφόρες, ανάλογα με το πρόγραμμά τους, και με ιδανικές θερμοκρασίες.
«Το μεγαλύτερο όφελος από τον αθλητικό τουρισμό στον οποίο μάλιστα συμμετέχουν και ολυμπιονίκες είναι ότι γίνονται γνωστά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και ανοίγει ο δρόμος να έρθουν και διάφοροι απλοί τουρίστες», επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Φιλοξενίας του ΚΟΤ, Κωνσταντίνος Μουζούρης, που συμβάλλει στη διεκπεραίωση των προγραμμάτων αυτών.
Σχετικά με το επίτευγμα αυτό της προσέλκυσης πρωταθλητών και αθλητών άλλων χωρών για προετοιμασία στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε πως εφόσον υπάρχουν οι ενδεικνυόμενες καιρικές συνθήκες και οι χώροι άθλησης πληρούν κάποιες προδιαγραφές, τότε εναπόκειται στον ανθρώπινο παράγοντα να ενημερώσει για αυτά τα πλεονεκτήματα τους μάνατζερ κι εκείνοι με τη σειρά τους να αποφανθούν αν παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή γι αυτούς ενδιαφέρον.
Ο Κύπριος αξιωματούχος σημείωσε πως για να επιτευχθεί το παραπάνω, απαράβατος όρος είναι να μην υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια, των δυσκίνητων πολλές φορές κρατικών υπηρεσιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους λάτρεις του αθλητισμού, που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες στην Κύπρο, διοργανώνεται κάθε Ιούνιο στην Πλατεία Τροόδου και στο χωριό Πλάτρες το Φεστιβάλ των Σπορ, στο οποίο συμμετέχουν περιπατητές, ορειβάτες ενώ γίνονται και αγώνες ποδηλασίας του βουνού, σε θερμοκρασίες που λόγω του υψομέτρου του βουνού δεν είναι αποτρεπτικές για το καλοκαίρι.