Εικόνες φρίκης αντίκρισε ο μητροπολίτης Λιβύης, κ. Θεοφύλακτος, επισκεπτόμενος το ελληνικό κοιμητήριο στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου προσήλθε για να τελέσει τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Κλαίει η ψυχή μου για την καταστροφή που επέφεραν οι βανδαλισμοί αγνώστων στο κοιμητήριό μας», δηλώνει με πόνο ψυχής στο ΑΜΠΕ, από την Τρίπολη, ο κ. Θεοφύλακτος. Και συνεχίζει: «Δεν σεβαστήκαν τίποτα, τα κατέστρεψαν όλα, ακόμη και τα οστά των κτητόρων του Ιερού Ναού της Ανάληψης του Κυρίου, που βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου, τα είχαν βγάλει και σκορπίσει παντού μαζί με οστά από τους τάφους των νεκρών μας. Ο ναός, που τον πυρπόλησαν, έχει υποστεί επίσης μεγάλες ζημιές. Από την επίθεση κατεστράφη εντελώς και το κιόσκι πάνω από το μνήμα των πεσόντων Ελλήνων εις την Λιβύη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Δυνάμεων του Άξονος».
Μαζί με τον μητροπολίτη στο κοιμητήριο παραβρέθηκαν και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Αμοιρίδης και Περικλής Στοιβαρός, αντίστοιχα, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βασιλάκος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.
Η Ελληνική Πρεσβεία, όπως μας ανέφερε ο μητροπολίτης Λιβύης, απηύθυνε έντονο διάβημα προς την κυβέρνηση της Λιβύης, «εις μάτην» όμως, «αφού δεν λειτουργεί ακόμη τίποτα και το κράτος παραμένει ανοργάνωτο».
«Η κατάσταση δεν έχει καταλαγιάσει, παραμένει ασταθής και τα εξτρεμιστικά στοιχεία δημιουργούν έντονο κλίμα ανασφάλειας», τονίζει ο μητροπολίτης Θεοφύλακτος. «Όλοι μας, και οι περίπου εκατό ομογενείς μας, που έχουν παραμείνει στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, βιώνουμε καθημερινά το κλίμα αβεβαιότητας. Και όσοι έφυγαν δεν κάνουν σκέψεις να επιστρέψουν, ούτε και οι επιχειρήσεις παίρνουν απόφαση να επαναδραστηριοποιηθούν, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις».
Επιθέσεις κατά της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Λιβύης, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δεν σημειώνονται για πρώτη φορά. Στους κληρικούς έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις να μην κυκλοφορούν με ράσα, ειδικότερα μετά την απόπειρα δολοφονίας του πατέρα Ιωακείμ. Στις αρχές Αυγούστου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΜΠΕ, έγινε απόπειρα κατάληψης του Μητροπολιτικού Ναού, στον οποίο τελικά η Μητρόπολη αναγκάστηκε να βάλει συρματοπλέγματα και κάγκελα.
Ένα χρόνο πριν, λεηλατήθηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης, που χρονολογείται από το 1647. Πρόκειται για την παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική. Επίσης, στη Βεγγάζη, πριν από μερικούς μήνες άγνωστοι και πάλι προσπάθησαν να πυρπολήσουν τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
«Παρά τις αντίξοες συνθήκες στη Λιβύη, είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε εδώ και να περιφρουρήσουμε ό,τι έχει απομείνει και να διακονούμε τον λαό του Θεού στην Αφρικανική αυτή χώρα, προσευχόμενοι να ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους», δηλώνει ο μητροπολίτης Θεοφύλακτος και απευθύνει έκκληση στήριξης προς τους Έλληνες όπου γης, ώστε να προβούν στην αποκατάσταση των ζημιών και την επισκευή του Ναού της Αναλήψεως του Κυρίου.
(Φωτογραφία αρχείου)