Στις 21 Φεβρουαρίου καθορίστηκε να επαναληφθεί η δίκη ερήμην τεσσάρων πρώην επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδωσαν την εντολή για την φονική επιδρομή στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, προκαλώντας το θάνατο εννέα Τούρκων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αμφιλεγόμενη αυτή δίκη ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες, ερήμην των τεσσάρων κατηγορουμένων, σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποφάσισε την αναβολή της για τον Φεβρουάριο του 2013 μετά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκική ισλαμική ανθρωπιστική ένωση (IHH), η οποία είχε ναυλώσει το Μαβί Μαρμαρά.
Η δίωξη αφορά στην επίθεση που έκαναν ισραηλινές επίλεκτες δυνάμεις στις 31 Μαΐου του 2010 στο Μαβί Μαρμαρά, ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα μετέχοντας σε στολίσκο ο οποίος μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Ο Τούρκος εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι και στους πρώην αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ και της Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λέβι και στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Άμος Γιαντλίν για την φερόμενη ανάμειξή τους στην επίθεση κατά του Μαβί Μαρμαρά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 9 Τούρκοι πολίτες.
Περίπου 500 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων περίπου 50 ξένοι, ζήτησαν να καταθέσουν μετά την επανάληψη της δίκης, η οποία αναμένεται ως εκ τούτου να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Το Σεπτέμβριο του 2011 η έκθεση Πάλμερ του ΟΗΕ έκρινε «υπερβολική» την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων, αλλά είχε θεωρήσει νόμιμο τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ επέκρινε την διεξαγωγή της δίκης, χαρακτηρίζοντάς την μια «δίκη-θέαμα». Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.