Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι δεν εμφανίζεται σίγουρος ότι η πιθανολογούμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα τηρηθεί και ζήτησε ισχυρή στήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας επέκτασης της σύγκρουσης, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.
Αυτή η εκεχειρία θα είναι ένα «μικρό βήμα» που μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός πολιτικού διαλόγου και την καλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκτίμησε ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών στη Συρία είναι τέτοια που ο Μπραχίμι είπε «ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί», δήλωσε ένας διπλωμάτης που ήταν παρών σήμερα στον απολογισμό που έγινε από τον διαμεσολαβητή μέσω τηλεδιάσκεψης στους πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου.
Ο ίδιος ζήτησε μια «ισχυρή και ομόφωνη υποστήριξη» από το Συμβούλιο στις προσπάθειες του για διαμεσολάβηση, προειδοποιώντας ότι «μια νέα αποτυχία (του Συμβουλίου) θα προκαλέσει μια κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες γειτονικές χώρες», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Μπραχίμι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες ανταλλαγές πυρών όλμων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.
Ο μεσολαβητής ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «μικρό βήμα» που θα αντιπροσωπεύει μια ανακωχή «θα μπορούσε να παρασύρει και άλλους», δηλαδή να οδηγήσει σε ένα διάλογο για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση στη Συρία «και να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», κυρίως στο Χαλέπι την Ιντλίμπ (βόρεια) και την Χομς (κέντρο), δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Ο Μπραχίμι εκτίμησε επίσης ότι η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί, σημειώνοντας ότι 360.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή της σύγκρουσης, από τους οποίους 48.000 μόνο κατά το μήνα Οκτώβριο.
Ο Μπραχίμι ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Κάιρο ότι έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του καθεστώτος και των υπευθύνων των εξεγερμένων σε μια ανακωχή για το Έιντ αλ Άντχα, μια από τις πιο ιερές μουσουλμανικές εορτές, που αρχίζει την Παρασκευή στη Συρία.
Οι δύο εμπόλεμες πλευρές πάντως «μετρίασαν» αυτή την ανακοίνωση, με το καθεστώς να δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί «οριστική απόφαση», και τους αντάρτες να λένε ότι θα συμφωνήσουν σε εκεχειρία, μόνον εάν τα στρατεύματα σταματήσουν πρώτα τις εχθροπραξίες.